Connect with us

Επικαιρότητα

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Published

on

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πολυσυζητημένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση αυτή, η οποία διεξάγεται πλέον στον απόηχο της δολοφονίας του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένη στις 2 μ.μ., δηλαδή στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας και μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.

Αυτό που θέτουν στο μέγαρο Μαξίμου ως βασικό στόχο της ελληνικής πλευράς είναι να δείξει ότι ο πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας είναι η Ελλάδα, καθώς και ότι η χώρα μας είναι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ, αλλά και γενικότερα στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον, μεταξύ των οποίων και με τον αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως ο πρωθυπουργός «θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο “μνημόνιο” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή μας για διμερή αμυντική συνεργασία και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Επιπλέον, θα τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα παιδείας, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται ακόμα το θέμα των επενδύσεων σε μια σειρά από τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και οι νέες τεχνολογίες.

Στη σημερινή συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο αναφέρθηκε χθες ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε μέλη της ομογένειας στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, στην οποία προσγειώθηκε την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω πως δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Θα συζητήσουμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον νόμο για την «Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Med Act), που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα, εάν όχι το σημαντικότερο, για την Ανατολική Μεσόγειο».

Διπλωματία

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας αναφορικά με το τι περιμένει η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση αυτή, είπε, μιλώντας στους κυβερνητικούς συντάκτες, πως «η στάση της αμερικανικής διπλωματίας από την αρχή είναι ξεκάθαρη. Καταδικάζει αυτό το άκυρο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηρίσει και προκλητικό», αναφερόμενος στη σχετική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και πρόσθεσε πως «αυτό που αναμένουμε, μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είναι μια ανάλογη τοποθέτηση σε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά περιμένουμε και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Τραμπ, μια συζήτηση που θα φαίνονται ξεκάθαρα οι ελληνικές θέσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο. Δηλαδή τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας και την επιβεβαίωση όλων των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι πρόκειται για ένα άκυρο μνημόνιο που δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στη διεθνή έννομη τάξη και είναι αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο. Και αναμένουμε φυσικά να έχουμε στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Ξέρετε ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις προηγούμενες δεκαετίες, υπήρχε ένα επίπεδο ισορροπίας. Βλέπουμε ότι αυτή η ισορροπία, το τελευταίο διάστημα, τείνει περισσότερο προς τις ελληνικές θέσεις και αυτό αναμένουμε να συνεχιστεί και να επιβεβαιωθεί».

Πάντως, τοποθέτηση του Ντ. Τραμπ για το τουρκο-λυβικό μνημόνιο δεν θα δούμε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Μητσοτάκη, καθώς τέτοια δεν θα υπάρξει, όπως υπήρξε τον Οκτώβριο του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό απαντούσαν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν προβλέπεται στάνταρ τυπικό φορμάτ που να περιλαμβάνει συνέντευξη Τύπου και ότι σε παλαιότερες επισκέψεις Ελλήνων πρωθυπουργών στον Λευκό Οίκο δεν είχε επίσης δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Πέρα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα συναντηθεί ακόμα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, καθώς επίσης με την ηγεσία του Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Ντέιμον Γουίλσον.

Αύριο, Τετάρτη, θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, θα συναντήσει τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις, θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές και στις 6 μ.μ. (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Τον Κυρ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πηγή efsyn.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz