Connect with us

Επικαιρότητα

Αντιδρά η Τουρκία στην αμερικανική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Published

on

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας προκάλεσε η συμβολική αλλά ιστορική κίνηση της αμερικανικής Βουλή των Αντιπροσώπων που αναγνώρισε, μέσω ψηφίσματος, τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία πριν από έναν αιώνα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «άκυρη» την απόφαση και καταφέρθηκε εναντίον εκείνων «που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς».

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία εγκρίθηκε με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο επικεφαλής του τουρκικής διπλωματίας μιλά για «αραχνιασμένες αποφάσεις» και προσθέτει πως «οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος».

Στο μεταξύ, η απόφαση με την οποία καλείται η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας και κορυφαίων τούρκων αξιωματούχων εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία εγκρίθηκε με 403 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά.

Οι υπηρεσίες του Τουρκικού ΥΠΕΞ, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση επιβολής κυρώσεων επισημαίνοντας ότι το ψήφισμα αυτό αντίκειται στη διμερή συμφωνία της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας τη 17η Οκτωβρίου για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανέστειλε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες θα βλάψουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.

Η απόφαση με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να επιβληθούν κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία για την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία για να έχει πρακτικό αντίκρισμα.

Για εξηγήσεις κάλεσε η Άγκυρα τον Αμερικανό πρέσβη

Παράλληλα, η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία. Όπως μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, o Ντέιβιντ Σάτερφιλντ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγη efsyn.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz