Connect with us

Επικαιρότητα

Παγκόσμια ανησυχία για την εισβολή και το σφυροκόπημα της Τουρκίας στη Συρία

Published

on

Σφοδρές μάχες μαίνονται στη συριακή μεθόριο ● Αντικρουόμενες πληροφορίες για την έκβαση των συγκρούσεων ● Κατακερματισμένες οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις κατά της Άγκυρας ● Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το απόγευμα ● Ο Τραμπ θυμήθηκε τη… Νορμανδία

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στη συριακή μεθόριο, όπου έχει εισβάλει ο τουρκικός στρατός, συνεπικουρούμενος από ισλαμιστές αντάρτες, στην προσπάθειά του να καταλάβει εδάφη και να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή που ελέγχει την περιοχή.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τις μάχες

Το μεσημέρι της Πέμπτης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της επέμβασης στη Συρία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 

Όπως σημειώνει στον λογαριασμό του στο Twitter η επιχείρηση έχει στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Την ίδια στιγμή οι ισλαμιστές αντάρτες του αποκαλούμενου «Εθνικού Στρατού της Συρίας» (πρώην Ελεύθερου Συριακού Στρατού-FSA) ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το χωριό Αλ Γιαμπισά δυτικά της πόλης Τελ Αμπιάντ, που βρίσκεται προς το παρόν στο επίκεντρο των μαχών.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο τουρκικός στρατός και οι αντάρτες σύμμαχοί του έχουν «καθαρίσει» δυο τα χωριά από τους «τρομοκράτες».

Ενημέρωση για την πορεία των μαχών έκαναν και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίου ηγούνται οι Κούρδοι αντάρτες, αναφέροντας ότι μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις σε συριακά μεθοριακά χωριά. 

AP Photo

Οι αντάρτες του Συριακού Εθνικού Στρατού κινούνται προς τις δύο κύριες πόλεις στην περιοχή, τις Ταλ Αμπιάντ και την Ρας αλ Αΐν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Συριακού Εθνικού Στρατού, ο Γιουσέφ Χαμούντ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή έχουν οχυρωθεί δυνάμεις των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Διέψευσε ωστόσο τις πληροφορίες των τελευταίων, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ότι μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις SDF στα περίχωρα της Ταλ Αμπιάντ.

Νωρίτερα οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είχαν αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ότι απώθησαν νέα χερσαία επίθεση του τουρκικού στρατού στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βορειοανατολική Συρία, την επομένη των φονικών βομβαρδισμών του τομέα αυτού με τον οποίο σηματοδοτήθηκε η έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας.

Παράλληλα, οι κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους περισσότερων από 60 εθνικοτήτων, καταγγέλλοντας ότι αυτό αποτελεί «σαφή απόπειρα» από την Τουρκία να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.

Τοποθέτηση Λαβρόφ

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu φιλοξενεί δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στην βορειοδυτική Συρία είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων αμερικανικών ενεργειών στην περιοχή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, φέρεται να επισήμανε ότι η Ρωσία «αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της».

Συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος

Εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο το Σάββατο έπειτα από αίτημα της Αιγύπτου.

Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συνέλθουν στο Κάιρο στις 12 Οκτωβρίου για να συζητήσουν για την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος.

Ο Χοσάμ Ζάκι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου επισήμανε ότι η στρατιωτική επέμβαση «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συνιστά απαράδεκτη επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους».

Χθες το βράδυ η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες

Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία. Το Κατάρ, όμως, σύμμαχος του Ερντογάν στην περιοχή, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις τουρκικές ενέργειες.

Ο πρώτος κύκλος επιθέσεων

Οι τουρκικές δυνάμεις υποστήριξαν, νωρίτερα, ότι έπληξαν συνολικά 181 στόχους – θέσεις Κούρδων ανταρτών κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», όπως κυνικά ονόμασε η Άγκυρα την στρατιωτική επέμβαση στα συριακά εδάφη.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, διεξήχθησαν αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, προτού ξεκινήσει η χερσαία επέλαση τουρκικών στρατευμάτων, τα οποία υποστηρίζονται από χιλιάδες ισλαμιστές αντάρτες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση κατά του Άσαντ.

Μέλη των τουρκικών δυνάμεων, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, μπήκαν σε τρία σημεία του συνόρου της βορειοανατολικής Συρίας, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μεταδίδουν «ηρωικές» εικόνες από τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Εκπρόσωπος μιας ομάδας Σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση στο πλευρό της Τουρκίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία επίθεση κατευθύνεται στην πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

Δεκαπέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους δεκαπέντε, ενώ οι οκτώ είναι άμαχοι. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 40 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί.

Ωστόσο, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο συνασπισμός κατά του ISIS του οποίου ηγούνται οι Κούρδοι, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ ότι απέκρουσαν μία χερσαία επίθεση.

«Μια χερσαία επίθεση τουρκικών δυνάμεων απωθήθηκε από μαχητές των SDF στην πόλη Τελ Αμπιάντ. Καμία προέλαση μέχρι στιγμής», τόνισε ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπαλί.

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο ΙΚ, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, εκφράζοντας φόβους πως ενδεχομένως η στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία να οδηγήσει σε επανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους.

Ηγέτες των Κούρδων, αλλά και διεθνείς αναλυτές, έχουν, επίσης προειδοποιήσει ότι η πολεμική σύγκρουση μπορεί δημιουργήσει νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη.

Η κουρδική πλευρά, πάντως, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους και όχι μόνο που καταδίκασαν την τουρκική επίθεση και ξεκαθάρισε ότι για την περαιτέρω κλιμάκωση θα καταστήσει υπεύθυνη την αμερικανική και ρωσική πλευρά.

Στην αντεπίθεση η τουρκική διπλωματία

Η απάντηση της Άγκυρας προς τους επικριτές της στη διεθνή κοινότητα ήρθε σε τόνο κυνικό, ανάλογο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου και άλλων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Τουρκία διαβεβαιώνει ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα είναι «μετρημένη και υπεύθυνη».

Στόχος της επέμβασης, κατά την Άγκυρα, είναι να εξαλειφθεί αυτό που ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας με τη Συρία. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η YPG, η κουρδική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, έχει άμεσες σχέσεις με το PKK, συνεπώς την ανάγει σε τρομοκρατική οργάνωση. 

«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Άγκυρα, μάλιστα, απάντησε σε επιθετικό τόνο και στις χώρες του κόλπου, οι οποίες, εκτός του Κατάρ που στηρίζει τον Ερντογάν, άσκησαν κριτική για την στρατιωτική επιχείρηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε δηκτικά ότι «σκοτώσατε και οδηγήσατε στη λιμοκτονία τόσους αμάχους στην Υεμένη. Με ποιο δικαίωμα εναντιώνεστε τώρα σε αυτή την επιχείρηση;».

AP Photo

Δειλές καταδίκες και έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα των ευρωπαϊκών μελών του, όμως η αποστασιοποίηση της Ρωσίας και η αλλοπρόσαλλη πολιτική των ΗΠΑ δεν δημιουργούν ιδιαίτερες προσδοκίες για τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ποικίλουν, όμως οι χώρες που έχουν πάρει θέση κατά της τουρκικής επέμβασης είναι οι Γερμανία,Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Ιράν, Καναδάς, Αυστραλία και η πλειοψηφία των αραβικών κρατών. 

Κάλεσμα για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις έκανε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο ποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας». «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», επανέλαβε ο Γιούνκερ. Με κοινό ανακοινωθέν των 28 κρατών μελών, η «Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», σημειώνοντας πως «δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».

«Πλανητάρχης» σε άλλο… πλανήτη

Βασικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας στη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή αναδεικνύεται προσωπικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνέχισε και χθες να προκαλεί θυμηδία με τις δηλώσεις του, ενώ έφτασε μέχρι το σημείο να θυμηθεί τη… Νορμανδία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφού επανέλαβε ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει να εξοντώσει τους Κούρδους της Συρίας επιφύλαξε ένα προσβλητικό μήνυμα προς τους μέχρι πρότινος βασικούς του συμμάχους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στις τελευταίες του δηλώσεις ο Τραμπ ανέφερε ότι οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ, όμως «δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία». 

Πρόσθεσε ότι η χώρα του δαπάνησε τεράστια ποσά για να βοηθήσει τους Κούρδους με πυρομαχικά και όπλα για να καταλήξει «μας αρέσουν οι Κούρδοι».

Ερωτηθείς, μάλιστα, για το εάν οι κινήσεις του προκαλέσουν δυσκολίες στις ΗΠΑ για τη δημιουργία συμμαχιών στο μέλλον, ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «οι συμμαχίες είναι εύκολες». 

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στις οποίες ο Τραμπ είχε εκφράσει την… ελπίδα ο Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό και ανθρώπινο» τρόπο μπορεί στη Συρία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία για την στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Μάικ Πομπέο, πάντως, δεν έκρινε σκόπιμο να τοποθετηθεί για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, κίνηση που έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν το ελεύθερο να πραγματοποιήσει την εισβολή.

Φάνηκε εξάλλου να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια.

Επισήμανε, όμως, ότι η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά της».

Πηγη efsyn.gr (Χρήστος Καλλιμάνης)


Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz