Connect with us

Επικαιρότητα

Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον εμβολιασμό από τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας

Published

on

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο 2018-2019, στην χώρα μας το επιδημικό κύμα της γρίπης ξεκίνησε την εβδομάδα 52/2018 (24-30 Δεκεμβρίου 2018), κορυφώθηκε την εβδομάδα 6/2019 (04-10 Φεβρουαρίου 2019), ενώ βαθμιαία
μειούμενη η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίστηκε σε χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε στη χώρα μας κατά την περίοδο 2018-2019 ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α σε ποσοστό 98,7%. Όσον αφορά στους υπότυπους του ιού γρίπης τύπου Α, κυκλοφόρησε κυρίως ο υπότυπος Α(H1N1)pdm09 (73,5%), επικρατώντας έναντι του Α(H3N2) (26,5%).Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2019-2020η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Μερικές από αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

Ομάδες υψηλού κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με αιμοδυναμικές διαταραχές
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα
  1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
  2. Λεχωΐδες
  3. Θηλάζουσες
    6.Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40kg/m
  4. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  5. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
  6. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο- Μάρτιο).
  7. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
  8. Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Η γρίπη αντιμετωπίζεται με αγωγή αντιπυρετική και παυσίπονη, σε συνδυασμό με ξεκούραση, πολλά υγρά και αποφυγή καπνίσματος, μέχρι να κάνει τον «κύκλο» της. Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ έχουν ΚΑΜΜΙΑ θέση στη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων! Φάρμακα υπάρχουν και λέγονται αντιικά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστείτε πρώτα από γιατρό, για να κρίνει ο ίδιος για τη λήψη ή όχι των αντιικών, που είναι δραστικά έναντι και των δύο τύπων ιού γρίπης Α και Β.

Εργαστηριακή διάγνωση γρίπης πρέπει να γίνεται στα σοβαρά κρούσματα γρίπης που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ (ή είναι σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής σε κλινική εν αναμονή κλίνης σε Μ.Ε.Θ).Ο ΕΟΔΥ αναλαμβάνει την κάλυψη της δαπάνης του εργαστηριακού ελέγχου κλινικών δειγμάτων για τη διάγνωση της γρίπης στα παρακάτω εργαστήρια:

1.Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur στην Αθήνα
2.Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος, B ́ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρικό Τμήμα Α.Π.Θ., στη Θεσσαλονίκη.
3.Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Επισημαίνεται ότι, εργαστηριακή διάγνωση γρίπης δεν απαιτείται για την χορήγηση αντιικής θεραπείας.

Μοναδικός και κύριος τρόπος πρόληψης, μέχρι σήμερα, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, που πρέπει να γίνεται ΜΙΑ φορά τον χρόνο (προτιμάται ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος). Όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου κρίνεται απαραίτητο να εμβολιασθούν. Το εμβόλιο παρέχει προστασία της τάξης 70 -90%. Απαιτούνται 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό για να αποκτήσει ο οργανισμός αντισώματα για τη γρίπη. Το εμβόλιο ΔΕΝ προκαλεί γρίπη. Είναι τετραδύναμο και παρέχει προστασία έναντι της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1 και Η3Ν2) και της γρίπης τύπου Β.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας σας προτρέπει να συμβουλευτείτε και να εμπιστευτείτε τους γιατρούς του νομού μας.

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz