Την έναρξη έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής και της καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς θα εξετάσει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να βρει στοιχεία σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου και νυν υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν. Η υπόθεση στηρίζεται σε καταγγελία μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος υποβλήθηκε τον Αύγουστο και αφορούσε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στα τέλη Ιουλίου ο Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Πελόζι κατηγόρησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τζόζεφ Μαγκουάιρ ότι, κατ’ εντολή της κυβέρνησης Τραμπ, παραβιάζει τον νόμο επειδή δεν παραδίδει στο Κογκρέσο την καταγγελία του μάρτυρα που είναι μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών. Νωρίτερα και η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται να υποβληθεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου, τόσο σε εκείνη της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε εκείνη της Γερουσίας, η καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του να στηρίξουν αυτό το ψήφισμα. «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια νομικά έγκυρη ή σοβαρή αιτία» να προβάλει κανείς αντιρρήσεις, είπε ο Τσακ Σούμερ, υποστηρίζοντας ότι ο μοναδικός λόγος θα ήταν «να προστατευθεί ο πρόεδρος από την απόδοση ευθυνών».

Αποτέλεσμα όλων αυτών ή να ακυρωθεί και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πηγή mixanitouxronou.gr