Connect with us

Ελλάδα

Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Published

on

Εκατομμύρια άνθρωποι από το Σίδνεϊ έως το Δελχί και από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή. Κάλεσμα στο Σύνταγμα για τη σωτηρία του πλανήτη.

Συλλαλητήριο ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή πραγματοποιείται σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έχοντας ως σημείο αναφοράς τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη.

Οι βασικές αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι γνωστές και καταγεγραμμένες από τις αρμόδιες επιτροπές του ΟΗΕ, τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και τα κινήματα και την κοινωνία των πολιτών. Αφορούν στη χρήση των ορυκτών καυσίμων, την υπερχειλίζουσα αστικοποίηση, την αποψίλωση των δασών, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανεξέλεγκτη ρύπανση των θαλασσών, την αλλαγή των διατροφικών συνθηκών.

Σε διαδήλωση στο Σύνταγμα το απόγευμα της Παρασκευής (18.00), καλεί η νεοσύστατη Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή.



«Βγαίνουμε στους δρόμους την παγκόσμια ημέρα δράσης στην Αθήνα και πανελλαδικά ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που ευθύνουνται για τις καταστροφές. Για να συνεχίσουμε τους αγώνες που έχουν ήδη ξεκινήσει συνδέοντας άμεσα τα αιτήματά τους με την περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.

Με αφορμή την εβδομάδα των μαθητικών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που θα λάβουν χώρα σε όλο τον κόσμο από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, 31 οργανώσεις που συγκροτούν τη «Συμμαχία για το κλίμα» στην Ελλάδα υποστηρίζουν το ελληνικό μαθητικό κίνημα «Fridays For Future Greece» και τις δράσεις που διοργανώνει τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

Αυστραλία – Διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγήAP Photo/Tiger Balsmeyer

Οι διοργανωτές των μαθητικών κινητοποιήσεων στην Αυστραλία εκτιμούν ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σήμερα.

Σε όλο τον κόσμο είναι προγραμματισμένες για σήμερα περισσότερες από 5.000 κινητοποιήσεις, με αυτή στη Νέα Υόρκη να προδιαγράφεται η σημαντικότερη, καθώς αναμένονται 1,1 εκατομμύριο μαθητές από 1.800 δημόσια σχολεία, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από τις αρχές να μην παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματά τους.

Στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, έδρα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχει και η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 το κίνημα αυτό των απεργιών της Παρασκευής.

Η Τούνμπεργκ χαιρέτισε το «τεράστιο πλήθος» που είχε συγκεντρωθεί στο Σίδνεϊ με ανάρτησή της στο Twitter και επισήμανε ότι η διαδήλωση αυτή θα αποτελέσει πρότυπο καθώς οι απεργίες επεκτείνονται σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

School Strike 4 Climate@StrikeClimate

We have 3 demands:
1. No new coal, oil and gas projects, including the Adani mine.
2. 100% renewable energy generation, and exports by 2030
3. Fund a just transition and job creation for all fossil-fuel workers and communities#ClimateStrike

View image on Twitter

4119:19 AM – Sep 20, 2019Twitter Ads info and privacy208 people are talking about this

Στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην Κίνα, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν έχει δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων. Ωστόσο η Ζενγκ Σιαοουέν του Δικτύου Δράσης για το Κλίμα των Νέων της Κίνας δήλωσε ότι οι Κινέζοι νέοι θα δράσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Πηγή efsyn.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz