Connect with us

Ελλάδα

Σχέδιο για αφορολόγητο με περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, εξετάζει το υπουργείο

Published

on

Στην αύξηση του κατώτατου ορίου ηλεκτρονικών συναλλαγών για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο προσπάθειας
1. να «διασκεδαστούν» οι όποιες επιφυλάξεις των θεσμών, και
2. να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, η οποία μόνο στον ΦΠΑ αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων και συγκεκριμένα των κωδικών 049-050 ότι το 80% των φορολογουμένων δήλωσε περισσότερες αποδείξεις από αυτές που είχε υποχρέωση, κάτι που δείχνει όπως  επισημαίνουν ότι τα  ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ετησίως.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σχέδια, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι φορολογούμενοι να πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους.

Έτσι, για εισόδημα ως 10.000 ευρώ, που σήμερα απαιτούνται ηλεκτρονικές πληρωμές τουλάχιστον στο 10%, είναι πιθανόν αυτές να ανέβουν στο 15%, ενώ αντίστοιχη αναπροσαρμογή να γίνει και στα επόμενα κλιμάκια π.χ. ως 20.000 ευρώ να ανέβει στο 20% ή στο 25% από 15% σήμερα.

Οσον αφορά στο σενάριο που έλεγε ότι τα σημερινά ποσοστά ηλεκτρονικών πληρωμών θα κάλυπταν ένα χαμηλότερο αφορολόγητο και για να φτάσει κανείς στο ισχύον αφορολόγητο θα χρειαζόταν περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες, δεν φαίνεται να προκρίνεται, αν ποτέ ήταν πραγματικά στο τραπέζι.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr και kathimerini.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz