Connect with us

Επικαιρότητα

Μόλις λιώνουν τα χιόνια στο Έβερεστ αποκαλύπτονται μακάβρια ευρήματα

Published

on

Τα τελευταία 60 χρόνια τουλάχιστον 300 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ. Κάποιοι από αυτούς ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν αλλού για την τελευταία τους κατοικία, τα πτώματα όμως που έμειναν για πάντα στο βουνό ξεπερνούν τα 100.

  «Κάθε χρόνο το χιόνι λιώνει με όλο και πιο ραγδαίους ρυθμούς με αποτέλεσμα να αναδύονται διαρκώς πτώματα από τους πάγους» δηλώνει στους New York Times ένας βετεράνος ορειβάτης που έχει ανέβει στην κορυφή 24 φορές. «Το να συναντάμε οστά και άλλα ανθρώπινα μέλη έχει γίνει πια ρουτίνα για μας». Ένας άλλος ορειβάτης που έχει «κατακτήσει» το Έβερεστ έξι φορές δηλώνει χαρακτηριστικά ότι την πρώτη φορά που ανέβηκε, το 2008, είχε βρει τρία πτώματα ενώ πέρσι ο αριθμός ήταν σχεδόν τριπλάσιος.

Κατά τις τελευταίες ορειβατικές σεζόν, οι παλαίμαχοι ορειβάτες της κορυφής του κόσμου λένε ότι έχουν δει στις παγωμένες πλαγιές πολύ περισσότερα πτώματα από ποτέ.Η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη γι΄αυτό το μακάβριο θεάμα καθώς με την άνοδο της θερμοκρασίας λιώνουν οι παγετώνες, εκθέτοντας οστά, ορειβατικές μπότες αλλά και διατηρημένα ( πτώματα από μοιραίες αποστολές που έγιναν δεκαετίες πριν.

Ένα παγωμένο πτώμα μπορεί να φτάσει σε βάρος μέχρι και 200 κιλά και η μεταφορά του στα απόκρημνα μονοπάτια και στις ιλιγγιώδεις χαράδρες, ειδικά με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ορειβατών που θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια επιχείρηση.   Οι αρχές του Νεπάλ έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο σχετικά με τη διαχείριση των μακάβριων αυτών ευρημάτων, αδυνατώντας να αποφασίσουν αν πρέπει να γίνει οργανωμένη (και εξαιρετικά δύσκολη αλλά και δαπανηρή) επιχείρηση ανεύρεσης και απομάκρυνσης τους. Κάποιοι από τους παλαίμαχους ορειβάτες πάντως πιστεύουν ότι οι «σύντροφοι που έπεσαν στο καθήκον» αποτελούν μέρος του βουνού και έτσι πρέπει να παραμείνουν.

Από τις πλέον φονικές θεωρείται η φετινή σεζόν στην ιστορία του Έβερεστ με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους έντεκα μέχρι στιγμής. Ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των θυμάτων αποδίδεται εν μέρει στο συνωστισμό ορειβατών που επιχείρησαν να ανέβουν στην κορυφή, οδηγώντας την κυβέρνηση του Νεπάλ να ανακοινώσει ότι θα θέσει πιο αυστηρούς όρους και κριτήρια σχετικά με τη συμμετοχή αναρριχητών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρώην προέδρου της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ, Ang Tshering Sherpa, τουλάχιστον το ένα τρίτο όσων έχουν πεθάνει κατά την αναρρίχησή τους στο Έβερεστ, βρίσκονται ακόμα εκεί. Κάποιων τα πτώματα είναι διαμελισμένα από τις χιονοστιβάδες και διασκορπισμένα σε διαφορετικά σημεία του βουνού.

Κάποιες οικογένειες πάντως δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια ανάκτησης της σωρού των αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν στο Έβερεστ παρά τους κινδύνους αλλά και το κόστος που απαιτείται για κάτι τέτοιο και ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια.   Για χρόνια, το παγωμένο πτώμα της Φράνσις Αρσέντιεφ κείτονταν σε κοινή θεά ως μακάβριο αξιοθέατο κοντά στην κορυφή του βουνού, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Ωραία Κοιμωμένη», ώσπου το 2007 – μια δεκαετία σχεδόν μετά τον θάνατό της – μια αποστολή το κάλυψε με την αστερόεσσα και στη συνέχεια το κήδεψε εκεί που βρισκόταν.

Όσον αφορά στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, οι προγνώσεις είναι δυσοίωνες. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας στα μεγάλα υψόμετρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και αν πραγματωθούν οι πιο φιλόδοξοι στόχοι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, το ένα τρίτο των παγετώνων στα Ιμαλάια θα έχουν λιώσει μέχρι το τέλος του αιώνα.

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz