Τo Under, το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης άνοιξε στη Νορβηγία και ήδη 7.000 λάτρεις της θαλάσσιας ζωής και της αρχιτεκτονικής έχουν κάνει κράτηση για να απολαύσουν ένα γεύμα ανάμεσα στα ψάρια.  

Το εστιατόριο που ονομάζεται Under, στα νορβηγικά σημαίνει «θαύμα», βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νορβηγίας. Οπτικά μοιάζει με φαρδύ συμπαγή σωλήνα, μέρος του οποίου είναι βυθισμένο στη Βόρεια Θάλασσα.   Σχεδιάστηκε από τη νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρία Snoehetta, η οποία επιμελήθηκε επίσης την Όπερα του Όσλο και το Εθνικό Μουσείο-Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.   «Η γοητεία είναι ακριβώς αυτή η μετάβαση, που ενώ είσαι πάνω από το νερό φτάνεις κάτω από τη θάλασσα, καθώς διασχίζεις το κτίριο. Το μεγάλο παράθυρο δείχνει το υποθαλάσσιο περιβάλλον όχι όπως ένα ενυδρείο, αλλά την πραγματική εικόνα», δήλωσε ο ιδρυτής της Snoehetta, Κέτιλ Τρένταλ Τούρσεν.

Μπαίνοντας στο Under αρχικά αισθάνεσαι σαν να μπαίνεις στη σάουνα, καθώς ξύλινες σανίδες καλύπτουν το επάνω τμήμα του, αλλά μια κάθοδος οκτώ μέτρων με σκάλα οδηγεί κάτω, στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούν να καθίσουν σχεδόν 40 επισκέπτες. Η αίθουσα χωρίζεται από την θάλασσα με ένα τεράστιο παράθυρο που προσφέρει πανοραμική θέα.   Ο Τούρσεν είπε ότι η κατασκευή μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη κακοκαιρία και είναι σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο ώστε να αντέξει αυτό που αποκάλεσε «το κύμα του αιώνα».   Το εστιατόριο γεμίζει με φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, φιλτραρισμένο από το πρασινωπό χρώμα του νερού.  

Ένα πλήρες μενού με 18 πιάτα, που βασίζεται σε τοπικά υλικά και θαλασσινά, κοστίζει έως 3.700 κορώνες (περίπου 380 ευρώ) το άτομο, συμπεριλαμβανομένων των ποτών.   «Ο στόχος είναι το 50% των πελατών που τρώει εδώ, να διανυκτερεύει στη συνέχεια στο ξενοδοχείο μας. Περιμένουμε σχεδόν 12.000 ανθρώπους να δειπνούν στο εστιατόριο κάθε χρόνο», είπε ο Γκετ Ούμποσταντ, ένας από τους δύο αδελφούς που έχουν το εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο εκεί κοντά.  

Το Under άνοιξε αρχικά για τους φίλους και την οικογένεια των ιδιοκτητών, ενώ για τους πρώτους πελάτες που θα πληρώνουν, οι πύλες του θα ανοίξουν στις αρχές Απριλίου.  
Τα υποθαλάσσια εστιατόρια που υπάρχουν παγκοσμίως μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και τα περισσότερα βρίσκονται στα τροπικά νερά όπως οι Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό.