Connect with us

Uncategorized

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού & ενδοσχολικής βίας

Published

on

6 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού & ενδοσχολικής βίας

Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός, η ενδοσχολική βία..το γνωστό σε όλους μας bullying αποτελεί μια σημαντική μάστιγα του αιώνα που ζούμε.

Παιδιά που διαφέρουν είτε σωματικά είτε πνευματικά, παιδιά που δε μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στο σύνολο δέχονται καθημερινά την πιο σκληρή επιθεση….Το σημαντικότερο όμως είναι οτι η επίθεση αυτή γίνεται από παιδιά σε παιδιά.

Όλοι γνωρίζουμε και παραδεχόμαστε οτι η παιδική σκληρότητα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την πιο ακραία φαντασία κι αυτό γιατί τα παιδιά δεν έχουν επίγνωση των συνεπειών.

Πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή ένα κορίτσι, θύμα της ενδοσχολικής βίας, περιέγραψε την εμπειρία της.

Βρισκόταν σε καλοκαιρινές διακοπές κι επισκέφθηκε με τη μητέρα της την παραλία. Εκεί βρήκε συμμαθητριές της, στο σχολείο την πείραζαν αλλά αυτή τους ζήτησε να παίξουν. Τα συνομήλικα 8χρονα κορίτσια την έδεσαν σε μια σανίδα και την έριξαν στο νερό. Όμως δεν περιορίστικαν σ’ αυτό παρά γύρισαν την σανίδα έτσι ώστε το πρόσωπο του κοριτσιού να είναι μέσα στο νερό.

Η ευτυχής , έγκαιρη επέμβαση της μητέρας αποσόβησε το μοιραίο…μια στιγμή που το παιγνίδι θα μπορούσε να μετατραπεί σε θρήνο…κι αυτό για το απόλυτο τίποτα…

Σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία σχετικής έρευνας:

1. Περίπου 160.000 έφηβοι κάνουν κοπάνα από το σχολείο καθημερινά εξαιτίας του bullying.

2. Πάνω από 3.2 εκατομμύρια μαθητές είναι θύματα bullying ετησίως.

3. To 90% των μαθητών δημοτικού καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα bullying.

4. Ο 1 στους 10 μαθητές παρατάει εντελώς το σχολείο λόγω του επαναλαμβανόμενου bullying που υπόκειται.

5.  Μέχρι την ηλικία των 14, λιγότερο από το 30% των αγοριών, και από το 40% των κοριτσιών θα μιλήσουν με συνομηλίκους τους για το bullying.

6. Ο σωματικός εκφοβισμός αυξάνεται στο δημοτικό σχολείο, κορυφώνεται στο γυμνάσιο, και μειώνεται στο λύκειο. Αντίθετα ο λεκτικός,παραμένει σταθερός.

7. Το 71%  των μαθητών αναφέρουν περιστατικά bullying ως ένα από τα προβλήματα του σχολείου τους.

8. Το 17% των Αμερικανών μαθητών αναφέρουν ότι υπήρξαν θύματα εκφοβισμού 2-3 φορές το μήνα ή και περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου.

9. Ο 1 στους 4 καθηγητές δεν δίνουν καν σημασία στα περιστατικά bullying και θα παρέμβουν μονάχα στο 4% των περιστατικών τα οποία θα αντιληφθούν να γίνονται ενώπιόν τους.

10. Πάνω από το 67% των μαθητών πιστεύει ότι τα σχολεία δεν αντιμετωπίζουν το bullying αποτελεσματικά, με ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών να πιστεύει ότι η βοήθεια των ενηλίκων είναι σπάνια και αναποτελεσματική.


Στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε Το Χαμόγελο του Παιδιού προκύπτει ότι 1 στους 3 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα bullying, ενώ η χώρα μας, ανάμεσα σε 6 ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στην τέταρτη θέση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού με ποσοστό 31,98%.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς προσωπικά;

Αρχικά θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι σε σχέση με το πρόβλημα. Να μπορουμε ν’ αναγνωρίζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και να τις καταδικάζουμε ακόμη και όταν δεν μας αφορούν άμεσα!

Μπορεί να μην είμαστε οι ίδιοι παιδία, ή γονείς για να μας αφορά απευθείας το θέμα, μπορεί τα δικά μας παιδιά να μην αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα αλλά στον οικογενειακό, ή κοινωνικό μας περίγυρο θα υπάρχουν σίγουρα τέτοια παιδιά.

Ας μην μένουμε αμέτοχοι στο πρόβλημα. Κυρίως επειδή αφορά παιδιά

Η ενδοσχολική βία μας αφορά όλους!

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz