Connect with us

Ελλάδα

Kάνουν κατάληψη για να διώξουν 12χρονο μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες

Published

on

Την ιστορία που έχει διχάσει, έφερε στο φως η εφημερίδα «Μακεδονία» ,η οποία μεταδίδει πως το παιδί που φοιτά στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς εξαιτίας ενός συνδρόμου που έχει εκ γενετής φέρεται να εμφανίζει επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά και μαθησιακές δυσκολίες.  

Ο μαθητής έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΚΕΣΥ και παρακολουθείται, ωστόσο συγκεκριμένες συνθήκες στο σχολικό περιβάλλον φαίνεται να μην ευνοούν την ένταξή του σ’ αυτό.   Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου οι συμμαθητές του 12χρονου προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου με μοναδικό αίτημα την απομάκρυνση του 12χρονου. Η κατάληψη, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, έγινε με συναίνεση της διεύθυνσης του σχολείου.  

Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί τόσο η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ο εισαγγελέας ενώ πλέον στον «πόλεμο εμπλέκονται και δικηγόροι.   «Πρόκειται για ένα πρωτοφανές ξέσπασμα ρατσιστικής βίας» υποστηρίζει ο πατέρας του μαθητή, εκφράζοντας τους φόβους του για τον στιγματισμό ενός ανήλικου παιδιού.   «Ανήρτησαν στην καγκελόπορτα του σχολείου ανακοίνωση που κατονόμαζαν τον μαθητή και ανέφεραν βαριές συκοφαντίες ως αιτίες της απαγόρευσης παραμονής του στο σχολείο».  

Ο πατέρας του 12χρονου, ενημέρωσε αμέσως τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη για την ανακοίνωση που υπάρχει στο σχολείο. «Ωστόσο το χαρτί βρισκόταν κρεμασμένο τουλάχιστον έως τις 11:00 και η διεύθυνση του σχολείου δεν προέβη σε καμία κίνηση αποκατάστασης της τάξης και προφύλαξης διασυρμού ενός παιδιού» καταγγέλλει.

«Όταν ενημερώθηκα για την συγκεκριμένη κατάληψη, έδωσα εντολή να κατέβει αμέσως η ανακοίνωση που ονομάτιζε τον μαθητή. Θα ερευνήσουμε το περιστατικό και θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τη διεύθυνση του σχολείου» δηλώνει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.  

Την υπόθεση θα εξετάσει και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. «Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια στιγματισμού μαθητή, πόσο μάλλον όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει και ιατρικά προβλήματα. Θα ερευνηθεί αν υπάρχει ευθύνη του σχολείου» σημειώνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αθανάσιος Κοκονάς. Σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη θα γίνει συνδιάσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων για να βρεθεί λύση για τον μαθητή.  

Ο πατέρας του 12χρονου, ζητά την βοήθεια των υπεύθυνων φορέων για τη σωστή και συντεταγμένη εκπαίδευση του μαθητή σε συνθήκες που οφείλει να προβλέπει το Υπουργείο Παιδείας. «Είναι θλιβερή και άθλια η κατάσταση που βιώνουμε. Το έχουν τρελάνει το παιδί μου. Φοβάμαι τα χειρότερα.» δηλώνει.   Οι γονείς έχουν καταθέσει όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις από το Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και το ΚΕΔΔΥ Α’ Θεσσαλονίκης που επιβεβαιώνουν την γενετική παρέκκλιση του παιδιού τους.

Μάλιστα, από τον Νοέμβριο έχουν προσλάβει έναν φιλόλογο για να είναι συνέχεια με το παιδί στο σχολείο, ενώ από τον Δεκέμβριο ξεκίνησε και το πρόγραμμα παράλληλης στήριξης πλήρους ωραρίου που προβλέπει το ΚΕΣΥ. Ο μαθητής έχει το δικαίωμα της διαλειμματικής παρακολούθησης και της συνέχισης παράδοσης μαθήματος κατά μόνας όταν το κρίνουν απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί του ΚΕΣΥ που τον παρακολουθούν.   Ο πατέρας του 12χρονου καταγγέλλει πως η διεύθυνση του σχολείου δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα ένταξης και πως δεν υπάρχει η αναγκαία ειδική μεταχείριση. «Από την αρχή της χρονιάς μέχρι και να αρχίσει το πρόγραμμα, έχουν δώσει τουλάχιστον 150 ωριαίες αποβολές στο παιδί. Ζητήσαμε την στοιχειώδη ευαισθησία από τη διεύθυνση του σχολείου, αλλά η απάντηση που πήραμε ήταν πως η διευθύντρια θεωρεί ότι όλα τα παιδιά είναι ίδια και ότι δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα, ενώ υπάρχουν ιατρικές γνωματεύσεις».    

Οι «κατηγορίες»   Μαθητές και γονείς από εκείνους που επιθυμούν την απομάκρυνση του παιδιού κατηγορούν τον 12χρονο για φθορές, σωματική βία ακόμα και παρενόχληση ακόμη και σεξουαλική, ενώ αυτά επικαλείται το 15μελές του σχολείου ως λόγους που οδήγησαν στην κατάληψη του σχολείου. Οι γονείς αλλά και ο φιλόλογος Αλέξανδρος Μεσίγκας που είναι συνέχεια με τον μαθητή, διαψεύδουν τις κατηγορίες. «Το παιδί είχε απειληθεί και για να δείξει ισχυρός είπε ότι έχει μαζί του σουγιά, αλλά δεν είχε» αναφέρει ο φιλόλογος που βρίσκεται στο πλευρό του 12χρονου από τις 8:15 έως και 14:00 σε καθημερινή βάση.  

Η έλλειψη φίλων, οδηγεί τον 12χρονο σε διάφορες πράξεις για να κερδίσει την προσοχή, σύμφωνα με τον κ. Μεσίγκα. «Πολλές φορές άλλοι μαθητές τού λένε να κάνει πράγματα, όπως να κοροϊδέψει καθηγητές ή να πετάξει χαρτάκια και ο ίδιος το κάνει για να γίνει αρεστός» σημειώνει ο καθηγητής, δίνοντας έμφαση στην ψυχολογία που μπορούν να έχουν τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου. «Θέλει κατανόηση και χρόνο για να μπορέσει να ενταχθεί κανονικά σε ένα σύνολο. Το παιδί έχει βιώσει μεγάλη απόρριψη» δηλώνει ο κ. Μεσίγκας.   «Δεν ήμουν ποτέ μάρτυρας περιστατικού, αλλά γνωρίζω πως ο μαθητής μιλάει πολύ άσχημα στα παιδιά» δηλώνει μητέρα μαθητή του 2ΟΥ Γυμνασίου Καλαμαριάς. «Ούτε αυτός προστατεύεται, αλλά ούτε και τα δικά μας παιδιά. Έπρεπε η πολιτεία να έχει ενδιαφερθεί και να υπάρχει συνεργασία» τονίζει.  

Ενδεικτικό της κατάστασης -αλλά και της ψυχολογίας του μικρού- είναι πως έπειτα από ωριαία αποβολή που είχε πάρει, έσπασε το τζάμι ενός παραθύρου. Σύμφωνα με τον πατέρα του 12χρονου, η διεύθυνση του σχολείου φώναξε την αστυνομία για το περιστατικό. «Πήγα στο σχολείο και είδα δυο αστυνομικούς που κάλεσαν για να συλλάβουν το παιδί. Εξήγησα στις αρχές την κατάσταση και έληξε το περιστατικό». Ο γονέας δηλώνει στη «ΜτΚ» πως δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος για να συνεργαστεί με τη διεύθυνση του σχολείου και γι’ αυτό αναμένεται να προβεί σε καταγγελίες στο Υπουργείο Παιδείας και όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να οριστεί τι πρέπει να γίνει.   «Ουδέν σχόλιο» – Η θέση του σχολείου   Η εφημερίδα αναφέρει πως προσπάθησε να επικοινωνήσει επανειλημμένα με την διευθύντρια του σχολείου, αλλά η απάντηση του σχολείου ήταν πως δεν έχουν τίποτα να δηλώσουν -και μάλιστα τους προέτρεψαν να μην ξανακαλέσουμε, καθώς η διευθύντρια δεν θα θελήσει να σχολιάσει το θέμα.  

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως δικηγόρος ως πληρεξούσιος γονέων συμμαθητών του 12χρονου, ανακοίνωσε ότι γονείς του τμήματος Α2 θα προχωρήσουν σε μηνύσεις και θα ζητήσουν την παρέμβαση του Εισαγγελέα για να δοθεί λύση. Ωστόσο, ήδη η οικογένεια του 12χρονου μαθητή απευθύνθηκαν στις εισαγγελικές αρχές και κατήγγειλαν το περιστατικό σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Οι συνθήκες που θα προκληθούν ίσως να θυμίζουν «εμφύλιο», καθώς θα υποβληθούν μηνύσεις και από τις δυο πλευρές σύμφωνα με τον δικηγόρο γονέων του Α2 αλλά και των γονέων του 12χρονου.   «Κανείς δεν χαίρεται με την κατάσταση που έχει προκύψει στο σχολείο και η οποία δεν οφείλεται σε ρατσισμό των πάντων, όπως ισχυρίζονται οι γονείς του μαθητού, αλλά στα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ προβλήματα που προκαλεί η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ του παιδιού τους ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους μαθητές του σχολείου καθώς και η αντιμετώπιση των γονέων που θεωρούν ότι ο γιος τους μπορεί με τον τρόπο αυτό να ενταχθεί, επιτιθέμενος και υβρίζων καθημερινά καθηγητές και μαθητές, χωρίς φαρμακευτική αντιμετώπιση και εκπαίδευση σε ειδικό σχολείο που να μπορεί να τον αντιμετωπίσει κατάλληλα» σχολιάζει ο δικηγόρος Α. Ευστρατιάδης σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο e-kalamaria.gr.  

Ως «άκομψο τρόπο» διαμαρτυρίας χαρακτηρίζει την κατάληψη, ο δικηγόρος των γονέων μαθητών του τμήματος Α2. «Είναι επίσης λυπηρό που λόγω της αδράνειας της πολιτείας αναγκάστηκαν οι μαθητές να προβούν σε διαμαρτυρία με τον παραπάνω άκομψο τρόπο, αλλά τελικά αυτό έφερε το πρόβλημα στη δημοσιότητα» τονίζει.   Ο κ. Ευστρατιάδης, αναφέρει πως οι συμμαθητές του 12χρονου επηρεάζονται ψυχολογικά από τη συμπεριφορά του και υποστηρίζει πως υπάρχουν μαθητές που υπέστησαν σεξουαλική επίθεση.   Να σημειωθεί πως στη σχετική ανακοίνωση δεν υπάρχουν υπογραφές γονέων αλλά ούτε αναφέρεται ο αριθμός των γονέων που εξουσιοδότησαν τον κ. Ευστρατιάδη ως εκπρόσωπό τους.   Ολόκληρη η ανακοίνωση του δικηγόρου που δημοσίευσε το e-kalamaria.gr:  

Κανείς δεν χαίρεται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο σχολείο και η οποία δεν οφείλεται σε ρατσισμό των πάντων, όπως ισχυρίζονται οι γονείς του μαθητού, αλλά στα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ προβλήματα που προκαλεί η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ του παιδιού τους ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους μαθητές του σχολείου καθώς και η αντιμετώπιση των γονέων που θεωρούν ότι ο γιος τους μπορεί με τον τρόπο αυτό να ενταχθεί, επιτιθέμενος και υβρίζων καθημερινά καθηγητές και μαθητές, χωρίς φαρμακευτική αντιμετώπιση και εκπαίδευση σε ειδικό σχολείο που να μπορεί να τον αντιμετωπίσει κατάλληλα.  

Είναι επίσης λυπηρό που λόγω της αδράνειας της πολιτείας αναγκάστηκαν οι μαθητές να προβούν σε διαμαρτυρία με τον παραπάνω άκομψο τρόπο, αλλά τελικά αυτό έφερε το πρόβλημα στη δημοσιότητα.   Αναρωτήθηκε κανένας τι ψυχολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά που υπέστησαν σεξουαλική επίθεση από τον μαθητή (η οποία μπορεί να είναι δικαιολογημένη για την κατάστασή του, αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να την ανέχεται)?  

Αναρωτήθηκε κανένας τι θα συμβεί, αν συμβεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός σε κάποιο παιδί?   ποιος θα ευθύνεται?   Για το λόγο αυτό, αφού η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατή, θα υποβάλλουμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα μια εμπεριστατωμένη αναφορά και, αν συνεχισθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον μαθητή, θα αρχίσουν να υποβάλλονται μηνύσεις και θα καλούνται τα δικαστήρια να αποφασίζουν κάθε φορά αν είναι υπαίτιος ο μαθητής, αυτοί που έχουν προσληφθεί για την περιφρούρησή του ή αυτοί που κατά το νόμο ευθύνονται με την εποπτεία του.  

Με εκτίμηση Α. Ευστρατιάδης   Με πληροφορίες από makthes.gr

Πηγή: lifo.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz