Connect with us

Ελλάδα

Βρετανικό Μουσείο: «Η Ελλάδα δεν είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Published

on


O Χάρτβιχ Φίσε, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, στέλνει σαφές μήνυμα στο Μουσείο της Ακρόπολης, καλώντας τις ελληνικές αρχές να αποδεχθούν ότι η ιδιοκτησία των γλυπτών ανήκει στη Βρετανία, τονίζοντας ότι ούτε θα επιστρέψει ούτε θα δανείσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα».

Όταν ρωτήθηκε εάν το Μουσείο θα εξετάζεται το ενδεχόμενο επ’ αόριστον δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου απάντησε: «Υπάρχουν δύο πτυχές σε αυτό: πρώτον, δεν υπάρχουν δάνεια επ’ αόριστον. Καθετί που δανείζουμε, ακόμη και σε μακροχρόνια βάση, κάποια στιγμή θα επιστρέψει στο Βρετανικό Μουσείο. Και τότε μπορεί να το δανείσουμε ξανά. Η δεύτερη πτυχή είναι ότι όταν «δανείζουμε τα γλυπτά μόνο σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία τους», ενώ επαναλαμβάνει ότι «η μετατόπισή τους στο Λονδίνο ήταν μία δημιουργική πράξη».

«Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα» σπεύδει να συμπληρώσει, βέβαια.


Χάρτβιχ Φίσε εκφράζει στο τέλος την άποψη του ότι η ιστορία του μνημείου «εμπλουτίζεται από το γεγονός ότι κάποια τμήματά του εκτίθενται στην Αθήνα και άλλα στο Λονδίνο».

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz