Connect with us

Ελλάδα

Απεργούν οι εργαζόμενοι της efood και της Wolt

Published

on

Πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις έχουν προκηρύξει για αύριο, Παρασκευή, οι διανομείς σε efood και Wolt, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου

Σε κοινή ανακοίνωση των Σωματείων Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Ελλάδας (ΣΑΔΑΣΑΔΤΑΣΑΔΘ) υπογραμμίζεται πως «η ώρα για δράση έφτασε» και γίνεται κάλεσμα για δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Βικτωρίας, στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), όπου θα επιδοθούν για δεύτερη φορά τα αιτήματα των εργαζομένων και θα απαιτηθεί η άμεση διαιτητική απόφαση που αφορά το καθεστώς συνεργασίας τους  με τις πλατφόρμες.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 13.30 στην πλατεία Αριστοτέλους και στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου στις 11 το πρωί.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων efood:

«Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Το σωματείο στην τελευταία γενική συνέλευση αποφάσισε συλλογικά να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 11/10/24 (Παρασκευή 11 Οκτωβρίου). Την ίδια μέρα θα απεργήσουν και οι συνάδελφοι από την Wolt.

Γινόμαστε όλοι μια γροθιά απέναντι στην εταιρεία και την κυβέρνηση και διεκδικούμε την υπογραφή ΣΣΕ για να κατοχυρώσουμε εργασιακά δικαιώματα.

Τη στιγμή που ο μισθός μας δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές μας ανάγκες, η εταιρεία αυξάνει θεαματικά τα κέρδη της. Δεν μπορούμε να έχουμε στάση αναμονής στις μειώσεις των τιμών της παραγγελίας και να παίζουμε την ζωή μας κορώνα γράμματα για μεροκάματα του τρόμου. Τώρα πρέπει να οργανωθούμε μαζικά για να μπει φρένο στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, διανομείς ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας (μισθωτούς ή freelancers), στα γραφείααποθηκάριους, να διεκδικήσουμε:

Έξω οι εργολάβοι, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι απευθείας από την efood με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
Να πληρώνονται οι freelancers με βασική αμοιβή ανά ώρα.
Πλήρη κάλυψη εργατικού ατυχήματος για τους συναδέλφους freelancers.
Να διασφαλιστούν Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για όλους και να δοθεί ο προσωπικός εξοπλισμός δωρεάν σε freelancers και μισθωτούς όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Να δοθούν επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, γάμου, πολυετίας και ακουστικού (για αυτούς/ες που δουλεύουν στα τηλεφωνικά κέντρα)

Κάνουμε το βήμα, Οργανωνόμαστε και Αγωνιζόμαστε Συλλογικά!».

Απεργία: Στους δρόμους την Τρίτη γιατροί και νοσηλευτές

Αύριο, Παρασκευή αναμένεται και η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής διαιτησίας από την οποία θα εξαρτηθεί η θέσπιση ή μη κατώτατων αμοιβών στη Wolt, με δεδομένη την άρνηση της εταιρίας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Από την άνοιξη του 2022 η Wolt κατήργησε τον κατάλογο σταθερής αμοιβής ανά έργο διανομής και χιλιομετρικής αποζημίωσης και ήδη από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ανακοίνωσε την εφαρμογή του δυναμικού μοντέλου τιμολόγησης που αφορά τον προσδιορισμό της αμοιβής ανά έργο διανομής βάσει ποικίλων παραμέτρων.

Πηγή: Kosmodromio.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz