Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Δικαστικοί υπάλληλοι Πρωτοδικείου Κορίνθου: “Ζητάμε άμεσες προσλήψεις”

Published

on

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Κορίνθου, περιγράφει ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος.

“Επομένη Μέρα”-Δήμος Σικυωνίων: Θέλουμε αστυνόμευση-Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των δικαστικών υπαλλήλων:

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι οι νέες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να λειτουργήσουμε το νέο δικαστικό έτος, στο οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο Ν. 5108/2024 (ΦΕΚ Α’ 65/2.5.2024) «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», έχουν οδηγήσει στην καταστρατήγηση των συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Κορίνθου.

Οι δικαστικές υπηρεσίες της Κορίνθου, τόσο το Πρωτοδικείο Κορίνθου με τη νέα του δομή όσο και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου, λειτουργούν με αρκετά περιορισμένο αριθμό δικαστικών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, η νέα δομή του Πρωτοδικείου Κορίνθου έχει 65 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων (53 θέσεις Γραμματέων, 7 θέσεις Επιμελητών και 5 θέσεις Πληροφορικών) και από αυτές σήμερα είναι καλυμμένες οι 34 (27 θέσεις Γραμματέων, 5 θέσεις Επιμελητών και 2 θέσεις Πληροφορικών), ποσοστό κάλυψης 52%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η τρέχουσα αναλογία Γραμματέων προς Δικαστές είναι 0,84 προς 1 (27 προς 32).

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου έχει 24 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων (19 θέσεις Γραμματέων, 4 θέσεις Επιμελητών και 1 θέση Πληροφορικού) και από αυτές σήμερα είναι καλυμμένες οι 13 (10 θέσεις Γραμματέων και 3 θέσεις Επιμελητών), ποσοστό κάλυψης 54%.

Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκπαιδευόμενων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων με αρ. πρωτ. 33889οικ./22.5.2024 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ΑΣΕΠ 17/23.5.2024 δεν συμπεριλαμβάνεται αρκετός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν τόσο στο Πρωτοδικείο Κορίνθου όσο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τρεις (3) για το Πρωτοδικείο και τρεις (3) για την Εισαγγελία Πρωτοδικών που αν εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία θα αναλάβουν υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2025, σε ένα χρόνο από σήμερα.

Η μη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών με δικαστικούς υπαλλήλους και η λειτουργία τους με το 50% του προσωπικού της Γραμματείας είναι καθαρά πολιτική απόφαση όπως επισημάναμε και στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη Μπούγα, τόσο προφορικώς όσο και εγγράφως, κατά την επίσκεψή του στην Κόρινθο στις 27/8/2024 (σχεδόν ένα μήνα πριν).

Κατανοούμε τις ανάγκες για την έγκαιρη και έγκυρη εξυπηρέτηση του κοινού και των δικηγόρων ενώ παράλληλα ζητάμε τη δική τους κατανόηση και βοήθεια, τουλάχιστον για το διάστημα στο οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιτρέπει οι Γραμματείες των Δικαστικών Υπηρεσιών της Κορίνθου να εμφανίζουν τόσο έντονο πρόβλημα στελέχωσης.

Ψυχογιός: Με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω

Καλούμε τους Διευθύνοντες τις Δικαστικές Υπηρεσίες της Κορίνθου
– να ζητήσουν την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων των Γραμματειών τους με νέες άμεσες προσλήψεις και
– να εξασφαλίζουν τουλάχιστον αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους (ωράριο εξυπηρέτησης κοινού και δικηγόρων, ωράριο Γραμματέων έδρας, χώροι εργασίας), ειδικά σήμερα που οι υπηρετούντες υπάλληλοι είναι οι μισοί από αυτούς που θα έπρεπε να είναι ενώ παράλληλα καλούνται να εφαρμόσουν τις αλλαγές που φέρνει ο νέος
δικαστικός χάρτης.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz