Connect with us

Οικονομία

Αντάρτικο από τα ταξί: Αρνούνται να παραλάβουν τα αυτοκόλλητα σήματα για τις πληρωμές με κάρτα

Published

on

Πάνω από 20.000 αυτοκόλλητα σήματα για τα ταξί έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ η οποία κάλεσε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί να τα παραλάβει προκειμένου να τα προμηθεύσει στους οδηγούς ταξί για να τα τοποθετήσουν στα οχήματά τους. Το ειδικό σήμα ενημερώνει τους πελάτες των ταξί ότι ο οδηγός υποχρεούται να δέχεται πληρωμές με κάρτες και να εκδίδει απόδειξη.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία αρνείται να παραλάβει τα ειδικά σήματα τα οποία χαρακτηρίζει «έκτρωμα» λόγω της μεγάλης διάστασης και επικίνδυνα για την ασφάλεια των πελατών.

Μετά την αντίδραση των ταξί το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν σε αλλαγή του καθεστώτος ορίζοντας νέο τρόπο παραλαβής του ειδικού αυτοκόλλητου σήματος αλλά και συγκεκριμένη προθεσμία εφαρμογής του μέτρου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ταξί

Με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στα ταξί και τα ειδικά αυτοκόλλητα σήματα επιχειρείται περιοριστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και να μπει τέλος στις δικαιολογίες που επικαλούνται οδηγοί για να πληρωθούν από τους πελάτες τους σε μετρητά. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές ταξί εμφάνισαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και να κληθούν να πληρώσουν φόρο 1.481 ευρώ κατά μέσο όρο.

Επισημαίνεται ότι η υπουργική απόφαση ορίζει ότι ο καταναλωτής που λαμβάνει υπηρεσίες από ταξί ενημερώνεται για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες πληρωμών μέσω αυτοκόλλητης ταμπέλας, που πρέπει να τοποθετηθεί στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος. Το αυτοκόλλητο σήμα που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ θα πρέπει να το προμηθευτούν οι ιδιοκτήτες ταξί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και να το έχουν επικολλήσει στο όχημα εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή του.

Το σήμα

Στο σήμα διαστάσεων 25Χ12cm αναγράφονται στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής:

1. Ο οδηγός υποχρεούται:

  • Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
  • Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.

2. Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:

  • Να πληρώσει με μετρητά.
  • Να πληρώσει, πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη.

Ωστόσο η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση της δηλώνει κάθετα αρνητική στην συγκεκριμένη σήμανση σημειώνοντας ότι «λόγω μεγέθους και τοποθεσίας επικόλλησης είναι ξεκάθαρα επικίνδυνη ως προς την καλή οδική συμπεριφορά των συναδέλφων και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, λόγω του ότι κόβουν μεγάλο μέρος από το οπτικό πεδίο του εκάστοτε οδηγού, κρύβοντας την ορατότητα από την πίσω δεξιά πόρτα και για αυτούς τους λόγους αρνούμαστε την παραλαβή των αυτοκόλλητων ταμπελών προς επικόλληση στα οχήματα ταξί».

Έλεγχοι

Πάντως μετά τις εξελίξεις αυτές οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ για τη συμμόρφωση των υπόχρεων έχουν «παγώσει» αλλά θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη νέα προθεσμία που θα ορισθεί από το υπουργείο Οικονομικών και όσοι εντοπιστούν να μην έχουν παραλάβει το αυτοκόλλητο ή να μη το έχουν τοποθετήσει στο προβλεπόμενο σημείο θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

newsbeast.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz