Οικονομία
Ελαιόλαδο… δηλητήριο στα πιάτα μας – Πως μπορούμε να καταλάβουμε τη νοθεία
Ακατάλληλο ελαιόλαδο με φυτοφάρμακα και άλλες επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία προσμίξεις κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, από τις συνολικά 182 ειδοποιήσεις απάτης και μη συμμόρφωσης με τις οδηγίες της Ε.Ε. για το ελαιόλαδο από τις αρχές του 2023, οι 54 αφορούσαν προϊόντα από την Ιταλία, 41 από την Ισπανία και 39 από την Ελλάδα.
Τι λένε οι επιστήμονες
Αύξηση των περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους έχουν διαπιστώσει και στην Ελλάδα οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πιστοποίηση των ελαίων. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι περιπτώσεις εντοπισμού φυτοφαρμάκων, όπως αποκαλύπτει μιλώντας στον «Ε.Τ.», ο αν. καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Προκόπης Μαγιάτης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι συνηθέστερες απάτες αφορούν προσμίξεις με χαμηλότερης ποιότητας λάδια, σε μια προσπάθεια να τιμολογηθεί στην αγορά το ελαιόλαδο ως «έξτρα παρθένο».
«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει εμείς είναι πρόσμιξη με άλλου τύπου έλαια. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, λόγω του ότι το λάδι έχει πολύ υψηλή τιμή. Αναμιγνύεται με άλλα σπορέλαια ή ακόμη και με πρόσμιξη με ελαιόλαδο κατώτερης ποιότητας. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι επικίνδυνο επί της ουσίας, αλλά είναι σίγουρα εξαπάτηση του καταναλωτή», επισημαίνει ο ειδικός.
Καρκινογενέσεις
Η Γερμανία, τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε περιστατικό προϊόντος από το Ισραήλ το οποίο περιείχε έλαια εντελώς ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και παρ’ όλα αυτά διοχετεύθηκε στο εμπόριο ως «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο». Οι βλάβες στην υγεία ενδέχεται να προκύψουν όταν ο άνθρωπος καταναλώσει έλαιο με φυτοφάρμακα ή τα ορυκτέλαια και είναι δυνητικά μακροπρόθεσμες, λέει ο επιστήμονας.
Οταν κάποιος εκτίθεται συστηματικά σε μεγάλες ποσότητες από αυτές τις τοξικές ουσίες, τότε θεωρητικά κινδυνεύει», τονίζει ο καθηγητής κ. Μαγιάτης.
«Εάν νοθεύεις με ηλιέλαιο δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, πέρα από το ότι εξαπατάς τον καταναλωτή, που νομίζει ότι καταναλώνει ελαιόλαδο που έχει μονοακόρεστα και καταναλώνει ηλιέλαιο που έχει πολυακόρεστα. Οι επιμολυντές είναι πολύ σοβαρό θέμα γιατί ενοχοποιούνται για πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ειδικό, δεν υπάρχει κανένας τρόπος. Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι οι καταναλωτές να προμηθεύονται μόνο τυποποιημένο ελαιόλαδο και όχι χύμα λάδι «από το χωριό». «Να αγοράζει κανείς τυποποιημένο ελαιόλαδο που να έχει τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν την ποιότητά του. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο. Φυσικά μπορεί να συμβεί νοθεία και σε τυποποιημένο προϊόν. Αλλά θα εκεί θα αναζητηθεί ο υπεύθυνος, οπότε είναι πιο εύκολο να βρεθεί το πρόβλημα. Ενώ στο χύμα δεν βγάζεις άκρη τι συμβαίνει. Γι’ αυτό προτείνουμε να αποφεύγουμε την αγορά χύμα ελαιολάδου», σημειώνει ο κ. Μαγιάτης και καταλήγει πως δεν υπάρχει τρόπος να αντιληφθεί κάποιος τη νοθεία, παρά μόνο εάν κάνει πολύ εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις και αναλύσεις.
Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
-
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ17 ώρες ago
Φωτιά στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Μουστάκας στην Κόρινθο: Κάηκαν αυτοκίνητα
-
Ελλάδα7 ώρες ago
Νεκρός ο πρώην παίκτης του MasterChef, Διονύσης Πρώιος – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας
-
Κοινωνία10 ώρες ago
Οικογενειακή τραγωδία στη Πάτρα
-
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ17 ώρες ago
Συναγερμός στα Εξαμίλια: Ρομά χτύπησαν και έκλεψαν 81χρονο-Εσπευσμένα στο Νοσοκομείο
-
Αυτοδιοίκηση19 ώρες ago
Νανόπουλος: “Σταυρέλης και Πνοή Δημιουργίας διέλυσαν την ΔΕΥΑΚ”
-
πολιτικη12 ώρες ago
Μητσοτάκης: Συνάντησε τον Εύζωνα που δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία
-
Κόσμος10 ώρες ago
Το γεύμα στο αεροπλάνο είχε…ποντικό – Άνω κάτω η πτήση
-
Αθλητισμός14 ώρες ago
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το τεράστιο φιλοδώρημα που άφησε μαζί με ένα… ζευγάρι παπούτσια σε μαγαζί στη Μύκονο