Υγεία
Γιατί θερίζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε
Οι επιστήμονες ίσως δίνουν απάντηση στο ερώτημα γιατί αυξάνονται τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες ηλικίες, κάτω των 50 ετών, όπου κατά κανόνα ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει.
Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα ενοχοποιούν τη “δυτική διατροφή”, δηλαδή τη διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα και φτωχή σε φυτικές ίνες.
Ερευνητές του από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο λένε ότι η “δυτική διατροφή” μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα, οδηγώντας σε φλεγμονή που γερνά τα κύτταρα πιο γρήγορα και τα κάνει πιο ευάλωτα στον καρκίνο.
Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν βιολογικά 15 χρόνια μεγαλύτερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τη χρονολογική τους ηλικία. Σημειώνεται πως η βιολογική ηλικία καθορίζεται από τη γενετική, τις περιβαλλοντικές εκθέσεις και τον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνήθειες ύπνου, ενώ η χρονολογική ηλικία αναφέρεται στον αριθμό των ετών που έχει ζήσει ένα άτομο.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι νεότεροι ασθενείς που ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε ζάχαρη, παρήγαν ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται Fusobacterium, το οποίο αυξάνει τη φλεγμονή στο έντερο.
Στον αντίποδα, η υψηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι φυτικές ίνες θεωρείται ότι “τρέφουν” υγιή βακτήρια του εντέρου, με τους ειδικούς να προτείνουν ότι φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου
Πρόσφατη έρευνα είχε δείξει δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους. Μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.
Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.
thetoc.gr
-
Ελλάδα17 ώρες ago
Ηράκλειο: Διασωληνωμένοι στην εντατική πέντε τουρίστες που ήπιαν καυστικό υγρό αντί για τσικουδιά σε μπαρ ξενοδοχείου
-
Ελλάδα23 ώρες ago
Απίστευτο: Μπήκε στο σπίτι της στην Πάτρα και βρήκε άλλους να μένουν
-
Ελλάδα23 ώρες ago
Φτωχότερος ο καλλιτεχνικός κόσμος – Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας
-
Κόσμος18 ώρες ago
Ιωνάς Καρούσης: Θρήνος στην κηδεία του 26χρονου
-
Ελλάδα23 ώρες ago
Κακοκαιρία Cassandra: Σάρωσε τη δυτική Ελλάδα – Εικόνες «Αποκάλυψης» σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία
-
ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ18 ώρες ago
Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΕ στο Κιάτο με τη συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της Πελοποννήσου
-
Οικονομία18 ώρες ago
Επιταγή ακρίβειας: Γιατί δεν θα λάβουν δώρο Χριστουγέννων 930.000 συνταξιούχοι – Οι δικαιούχοι
-
Ελλάδα16 ώρες ago
Λουκίλα Καρρέρ: Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον θάνατο του Μίμη Πλέσσα – Έφυγε στην αγκαλιά μου, αυτό είναι ευλογία, λέει