Connect with us

πολιτικη

Τα τρακτέρ στην Αθήνα την Τρίτη: Η κυβέρνηση “καλωσορίζει” τους αγρότες, αλλά δεν θα επιτρέψει κλείσιμο δρόμων

Published

on

Τα τρακτέρ θα… καλοσωρίσει η κυβέρνηση την Τρίτη στην Αθήνα, παρά την αρχική άρνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά με όρους που ζητεί να τηρηθούν. Να μην γεμίσει η Αθήνα με τα αγροτικά οχήματα, να είναι δυνατή η απροσπέλαστη διέλευση των αυτοκινήτων και να μην κλείσουν οι δρόμοι.

“Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, χωρίς όμως να εμποδίζει τα δικαιώματα των υπολοίπων”, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, γνωρίζοντας ότι οι αγρότες θέλουν να φθάσουν για λόγους συμβολισμού μέχρι το Σύνταγμα, να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματά τους- όπως άλλωστε έκαναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις- να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τις δυσκολίες που βιώνουν και την Τετάρτη να αποχωρήσουν, συνεχίζοντας ωστόσο τον διάλογο για τα θεσμικά και όχι μόνο.

Σε μία ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα μπουν στο κέντρο της Αθήνας με τριψήφιο αριθμό τρακτέρ και πως πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους θα κατέβουν με λεωφορεία. Κοινός τόπος ότι κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει διάθεση για σύγκρουση ή συμπλοκές. Άλλωστε εκκρεμεί και το ραντεβού του Κυρ. Μητσοτάκη με τους αγρότες της Θεσσαλίας, ένα τετ α τετ που έχει κλείσει μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ινδία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης και με τους αγρότες του Έβρου. Των περιοχών δηλαδή που επλήγησαν από τις φωτιές και τις πλημμύρες και ζητούν μία ουσιαστική και εφ’όλης της ύλης συνάντηση για το μέλλον της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής

Το γεγονός ότι ο διάλογος συνεχίζεται, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει κάτι ακόμη να δώσει στους αγρότες, στους οποίους έχει ξεκαθαριστεί ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Το παράθυρο πάντως για μία δικαιότερη κατανομή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο- όπως έχουν ζητήσει οι ίδιοι οι αγρότες των μπλόκων- έχει ανοίξει για το 2025, ενώ αν η οικονομία τρέξει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους μπορεί να επιφυλάξει θετικές εκπλήξεις. Μέχρι ώρας πάντως, ό,τι ήταν να δώσει η κυβέρνηση, το έδωσε.

Μετά τα ομόφυλα, “νόμος και τάξη”

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να έδωσε ευρωπαϊκή πνοή στην Ελλάδα, την πρώτη ορθόδοξη χώρα που θέσπισε τον θεσμό του πολιτικού γάμου μεταξύ των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ωστόσο ο συντηρητικός ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να αισθανθεί ότι η “γαλάζια” παράταξη απομακρύνεται από τις αξίες της, έχοντας μόνο κατά …νου το μεταρρυθμιστικό Κέντρο.

Μέχρι τις ευρωεκλογές το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να καλύψει τυχόν κενά με το πιο δεξιόστροφο μπλοκ των ψηφοφόρων, ώστε να μην αφήσει χώρο στον Κυριάκο Βελόπουλο ή άλλα κόμματα, τα οποία πρωταγωνίστησαν στην μάχη κατά του νομοσχεδίου. Ως αντίβαρο πάντως δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν οι 51 γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι είτε απείχαν είτε καταψήφισαν, αλλά και η “φωνή” του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος για την αντιπολίτευση “κατέβασε” δική του ιδεολογική πλατφόρμα, χωρίζοντας την Νέα Δημοκρατία στα δύο.

Για το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, αν και η κριτική του πρώην Πρωθυπουργού δεν ακούστηκε “εύηχα”, δεν θα δοθεί συνέχεια, καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της κρίσιμα νομοσχέδια προς ψήφιση, όπως αυτό των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και των ΑΕΙ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι το “γαλάζιο” μέτωπο παραμένει αραγές και ότι παρά τις διαφοροποιήσεις η στήριξη στις κεντρικές πολιτικές επιλογές είναι δεδομένη.

thetoc.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz