Connect with us

EDITOR

Εφορεία Αρχαιοτήτων: Μελετήσαμε με προσοχή και σεβασμό την αποκατάσταση του Διόλκου

Published

on

Με θέρμη υποδέχεται η εφορεία Αρχαιοτήρων Κορινθίας την είδηση της έγκρισης των μελετών για την αποκατάσταση του Διόλκου. Αναφέρει χαρακτηριστικά: Η νέα χρονιά ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, καθώς εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, οι μελέτες που αφορούν στην αποκατάσταση και ανάδειξη του μοναδικού μνημείου του αρχαίου Διόλκου. Η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου εκπονήθηκε από την Υπηρεσία μας με πολύ προσοχή και σεβασμό στα επιστημονικά δεδομένα και τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του μνημείου και απέσπασε τα θετικά σχόλια των μελών του ΚΑΣ.
Η πρόταση αποκατάστασης της αρχαίας λιθόστρωτης οδού πάνω στην οποία μεταφέρονταν τα πλοία από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό κόλπο, αντιμετωπίζει το μνημείο ως ενιαία κατασκευή και όχι ως πολλαπλά διακοπτόμενα τμήματα. Ακόμα προβλέπει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, προκειμένου να αποτελέσει έναν σύγχρονο και οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Ομάδα Επίβλεψης του Έργου, δηλαδή στον κ. Γεώργιο Σπυρόπουλο, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της ΕΦΑΚΟΡ τον κ. Φίλιππο Γεροντάκη, αρχιτέκτονα του έργου και την κα. Αγλαία Κουτρομπή, υπεύθυνη αρχαιολόγο του έργου.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον κ. Νίκο Σιδηρόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και έως πρόσφατα Προϊστάμενο του Τμήματος Έργων και Μελετών της Υπηρεσίας μας, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2021. Οι οδηγίες του, οι προτάσεις του, οι συμβουλές του και ο υποστηρικτικός του ρόλος από την αρχή του έργου, ήταν καθοριστικά στοιχεία για την αρτιότητα των υποβληθέντων μελετών.
Οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης του μνημείου, μπορεί να είναι μεν χρονοβόρες, αλλά εξελίσσονται με συστηματικό και δυναμικό τρόπο. Η αναμενόμενη δε έναρξη των Υποέργων 2 και 3 που θα υλοποιηθούν αντίστοιχα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Π.Ε. Κορινθίας, θα εντατικοποιήσουν τους εργασιακούς ρυθμούς και θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.
(Η φωτογραφία είναι από το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το θέμα της ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ και παρουσιάζει την αυτοψία της Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού στο μνημείο του αρχαίου Διόλκου τον Απρίλιο του 2021.)

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz