Connect with us

EDITOR

Δημοτικά Σφαγεία Κορίνθου: 3 χρόνια και 4 μήνες μετά…

Published

on

 

Η απόφαση αξιοποίησης – εκμίσθωσης ελήφθη από το Δ.Σ Κορίνθου το 2017 – Τον Ιανουάριο του 2021 η Οικονομική επιτροπή αποφάσισε την παράταση για 2 χρόνια στην υποχρέωση  εκτέλεσης των εργασιών για την δημιουργία τουριστικού θερέτρου . 

Έχουν περάσει από 1000 κύματα. Στην ίδια μοίρα με την Δημοτική αγορά, την Περιφερειακή αγορά Λεχαίου και τα Δημοτικά Σφαγεία της Κορίνθου! Εγκατάλειψη, φθορά, αποφάσεις αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες, λεηλασία! Η μόνη διαφορά στην περίπτωση των Δημοτικών Σφαγείων Κορίνθου με τα έτερα δυο κτίρια (ότι από αυτά έχει απομείνει) είναι το γεγονός της μίσθωσης! Ο χώρος έχει δοθεί προς αξιοποίηση. Το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου με την  289/2017 απόφαση του έκρινε αναγκαία την εκμίσθωσή του ακινήτου στην περιοχή Αρχαίο Λιμάνι ή Πουρνερί Αρχαίας Κορίνθου με σκοπό, όπως λέει η απόφαση, την τουριστική του χρήση.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 με την απόφαση υπ’ αριθ. 4/50/2018 η οικονομική επιτροπή θα ορίσει τους όρους της δημοπρασίας για την εκμίσθωση του κτιρίου των 6.979,34 τ.μ. Η δημοπρασία ορίζεται για τις 2 Μαρτίου 2018. Ελλείψη απαρτίας ( ο ίδιος ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της επιτροπής Αλέξανδρος Πνευματικός απουσίαζε ενώ είχαν προσέλθει δυο ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες!). Η δημοπρασία ορίζεται εκ νέου για τις 19 Μαρτίου 2018. Η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται ούτε και αυτή τη φορά αφού μια εκ των δυο εταιριών που είχαν προσέλθει στην πρώτη διαδικασία , καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα κατά των όρων διακήρυξης. Με ανακοίνωση Δημάρχου η δημοπρασία αναστέλλεται. Ένα χρόνο σχεδόν μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και 8,5 μήνες μετά τα ασφαλιστικά μέτρα η οικονομική επιτροπή του Δήμου καθορίζει την δημοπρασία στις 21 Δεκεμβρίου 2018. Το μίσθωμα εκκίνησης καθορίστηκε στα 400 ευρώ και τα έτη χρήσης σε 25. Ο πρώυος διαγωνισμός βγαίνει άγονος, ο δεύτερος κατοχυρώνεται στον επιχειρηματία Ηλία Κακογιάννη με αντίτιμο 410 ευρώ μηνιαίως και εκμετάλλευση για 25 έτη.

 

Τι προέβλεπε η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση αναγκαιότητας εκμίσθωσης του ακινήτου του Δημοτικού Συμβουλίου  ο εκμισθωτής αναλάμβανε την υποχρέωση της συνολικής ανακατασκευής του κτιρίου και την κατασκευή

  • Χώρου διασκέδασης στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου
  • 2 χώρων στο ισόγειο του ακινήτου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν, είτε ως εστιατόρια – χώροι μαζικής εστίασης, είτε ως καφετέριες με δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο του εν λόγω ακινήτου
  • Καταλυμάτων στον πρώτο όροφο

2 χρόνια σχεδόν μετά την ανάληψη αυτής της υποχρέωσης καμία εργασία δεν έχει γίνει στα Δημοτικά Σφαγεία. Ο επιχειρηματίας, χωρίς να έχει προβεί σε λεπτομέρειες, είχε εκφράσει εξ αρχής την ισχυρή του θέληση να αξιοποιήσει την έκταση και τα κτίρια ωστόσο οι εκλογές και το αποτέλεσμα που ανέδειξε νέο Δήμαρχο στο δήμο Κορινθίων έβαλε «στον πάγο» τα σχέδια με τον κ.Κακογιάννη να κάνει λόγο ερωτηθείς από συνάδελφο για συνεργασία που ήθελε να έχει με το νέο Δήμαρχο ώστε μαζί να δουν την κατεύθυνση αξιοποίησης. Η εξέλιξη που καταγράφεται σήμερα, δεδομένου ότι υπήρχε συμβατικός χρόνος υλοποίησης εργασιών και έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων (2 έτη από την υπογραφή της σύμβασης και χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τυχόν καθυστερήσεις έκδοσης αδειών από πλευράς δήμου), είναι πως ζητήθηκε από τον εκμισθωτή παράταση 2 ετών (έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2023) με την αιτίαση της πανδημίας. Η παράταση δόθηκε.

 Η μελέτη που έμεινε στα συρτάρια

Στην καταγραφή του ιστορικού δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά την μελέτη των 25.000 ευρώ που ανατέθηκε τον Οκτώβριο του 2015 και είχε σκοπό την ανάδειξη του παλαιού κτιρίου των δημοτικών σαφγείων , μελέτη που ολοκληρώθηκε και παρελήφθη στις 21/12/2015 από την οικονομική επιτροπή (υπ. Αριθμό 31 πρακτικό) και περιελάμβανε την αρχιτεκτονική πρόταση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις ως προς την αξιοποίηση του χώρου που έδωσε ο Δήμος, τη μελέτη Η/Μ, τη στατική και γεωτεχνική μελέτη. Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με τον τότε Δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό, δεν προχώρησε διότι «έδειξε» πως για να αξιοποιηθεί τουριστικά το κτίριο απαιτούνται κεφάλαια ύψους 2 εκ ευρώ!

 

Η Αρχική χρήση και οι προσπάθειες αξιοποίησης

Το κτίριο των Δημοτικών σφαγείων Κορίνθου ήκμασε έως και το 1981, χρονιά που έβαλε οριστικό λουκέτο. Στη θέση του Αρχαίου Λιμανιού μεταφέρθηκε το 1960 από το τέρμα της Κύπρου όπου εβρίσκετο, μετά την αγορά οικοπέδου από την τότε δημοτική αρχή Λιλή. Λειτουργούσε όπως κάθε άλλη δημοτική υπηρεσία και με ένα μικρό αντίτιμο οι κτηνοτρόφοι μπορούσαν εκεί να σφάζουν τα ζώα τους και να αποκτούν για την πώληση τους όλες τις απαραίτητες άδειες. 24 χρόνια μετά το λουκέτο η δημοτική αρχή Θωμαίδη στρέφει το βλέμμα της στο κτίριο που ήδη καταγράφει τεράστιες φθορές, λεηλασία ενώ κατά καιρούς είναι και στέκι περιθωριακών. Ο Δήμαρχος αποδέχεται την πρόταση του Σκοπευτικού Ομίλου και τα δημοτικά σφαγεία λαμβάνουν προοπτική σκοπευτηρίου. Τον Φεβρουάριο του 2006 παραχωρείται μάλιστα η χρήση στον Σκοπευτικό Όμιλο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Όμιλος δεν θα προχωρήσει ποτέ στις εργασίες που υποχρεούτο εντός των επόμενων δυο ετών και το κτίριο θα επιστρέψει ως χρήση στο δήμο. Στα 2021 αναμένει τον εκμισθωτή να το μετατρέψει, το ίδιο αλλά και ολόκληρη την περιοχή σε ένα τουριστικό θέρετρο που ο δήμος και επιζητά και έχει ανάγκη προκειμένου να μπει ως «στάση» στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Την μοναδική θέα από τα σφαγεία απολαμβάνουν ακόμα και σήμερα, τα απορρίμματα

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz