Connect with us

Επικαιρότητα

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Published

on

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αφιερώνεται κάθε χρόνο στις γυναίκες, που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική, κλπ), σε όλο τον κόσμο. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό και στόχο την παγκόσμια και πανανθρώπινη ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Οι στατιστικές είναι περισσότερο από ανησυχητικές, με την άσκηση της έμφυλης βίας να αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών παραμένουν μια θλιβερή πραγματικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί, το 1/3 των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό τους (ενδοοικογενειακή βία), 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού (βία στην κοινωνία), ενώ περίπου το 40% με 50% των εργαζομένων γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους (Πηγή :http://www.un.org/).

Σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019. Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα

Ανάλογη εικόνα δείχνουν και τα στοιχεία των ξενώνων των δήμων, καθώς εκ του συνόλου των 1.697 φιλοξενούμενων, οι 1.457 ήταν θύματα βίας. Παράλληλα, στους ξενώνες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκ του συνόλου των 212, οι 194 ήταν θύματα βίας.

«Είναι ξεκάθαρο πως η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών και θυμάτων που εξυπηρετούνται από τις δομές και τα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι περιπτώσεις βίας φύλου» αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Συρεγγέλα.

Επιπλέον η γραμμή «SOS 15900» από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2011, έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις. Ειδικότερα, κατά το έτος 2018, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.

Από τις 2.864 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.519 κλήσεις αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο, οι 110 κλήσεις σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 28 κλήσεις σε περιπτώσεις βιασμού, 2 κλήσεις σε trafficking και σε περιπτώσεις πορνείας, και 108 κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας. Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 1.621 κλήσεις (41%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 1.287 κλήσεις (33%) σε νομική συμβουλευτική, 274 κλήσεις (7%) σε νομική βοήθεια, 281 κλήσεις (7%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 22 κλήσεις (1%) σε αναζήτηση εργασίας.

Η διεθνής αναγνώριση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών ως έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία είναι εδραιωμένη στη διάκριση με βάση το φύλο, καθιστά όλο και πιο αναγκαίο και επίκαιρο το έργο του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Κορινθίων για την πρόληψη, την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας, αλλά και την άμεση αποκατάσταση των έμφυλων διακρίσεων γενικότερα.

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δήμου Κορινθίων
Εθν. Ανεξαρτησίας 58 (Ισόγειο)
τηλ/fax: 2741074670
e-mail: skgyndk@otenet.gr
Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 08.00 π.μ. έως 04.00 μμ

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz