Connect with us

EDITOR

19:45 η “οδηγία” Νίκα για τα σχολεία υπό το βάρος της κατακραυγής

Published

on

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ και υπό το βάρος αφενός της κατακραυγής για την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς Περιφέρειας και αφετέρου των ανακοινώσεων των δήμων Κορινθίων και Βέλου Βόχας περί αρμοδιότητας που ανήκει στην περιφέρεια για την λειτουργία ή μη τών σχολείων μετά τις 3 μέρες, “ανέβηκε” ανακοίνωση στο site της Περιφέρειας ανακοίνωση για τα σχολεία.

Η ανακοίνωση μιλά για… οδηγία του Περιφερειάρχη περί λειτουργίας των σχολείων και ενώ ο νόμος είναι σαφής. ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ μετά το διάστημα των 3 ημερών. Η αρμοδιότητα περνά στην Περιφέρεια.

Η διατύπωση της ανακοίνωσης αφήνει να εννοηθεί ότι οι Δήμαρχοι έχουν δικαίωμα επιλογής! Έχουν όμως; Μπορούν να προσπεράσουν τη νομοθεσία και το ΠΔ79/2017;

Γράφει η ανακοίνωση: Οδηγία να λειτουργήσουν κανονικά αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι σε αρκετές περιοχές της Περιφέρειας, σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία, τα σχολεία δεν λειτούργησαν τις προηγούμενες ημέρες λόγω της χιονόπτωσης,

Σε δηλώσεις του χθες Τρίτη, ο περιφερειάρχης είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι “τα σχολεία πρέπει να κλείνουν μέσα από διαδικασίες συλλογικών οργάνων, θα πρέπει να συντρέχουν σοβαρές προϋποθέσεις για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση”.

Η Περιφέρεια όφειλε να προχωρήσει σε απόφαση όπως τις προηγούμενες τρεις ημέρες έκαναν οι Δήμαρχοι! Αυτό σημαίνει αρμοδιότητα, αυτό σημαίνει ευθύνη.

Οι Δήμαρχοι έκλεισαν τα σχολεία για την ασφάλεια των  παιδιών και των  δασκάλων. Η Περιφέρεια με ποια λογική δίνει “οδηγία” περί κανονικής λειτουργίας; Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να κλείσουν τα σχολεία αν όχι οι κρατούσες;

Μήπως για να απαλείψει ευθύνες από τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν αύριο; Μήπως για να μπορέσει να επικαλεστεί “οδηγία” και όχι απόφαση μεταθέτοντας την ευθύνη στους Δημάρχους;

Οι φορείς οφείλουν να πράττουν υπεύθυνα εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις αρμοδιότητες τους. Να αποφασίζουν ξεκάθαρα. 

Και όχι να μιλούν για “οδηγία” όταν η νομοθεσία είναι σαφής και χωρίς περιθώρια παρέκκλισης ή εφαρμογής κατά το δοκούν.

ΥΓ: τα σχολεία μπορούν να τα κρατήσουν κλειστά οι γονείς αποφασίζοντας να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Για δύο μέρες ακόμα δεν χάνεται ο κόσμος.

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz