Connect with us

Επικαιρότητα

Οι νυχτερίδες – φύλακες των παλιών βιβλιοθηκών!

Published

on

Οι νυχτερίδες εξολοθρεύουν κυρίως τον μεγαλύτερο εχθρό-έντομο των βιβλίων το σκαθάρι silverfish ή nicobium castaneum

Η βιβλιοθήκη Joanina, που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο της Coimbra και η Παλατινή Βιβλιοθήκη της Mafra, όχι μακριά από τη Λισαβόνα έχουν μια ιστορία που ξεκινά από τον 18ο αιώνα. Με ξύλινη βαριά μπαρόκ διακόσμηση και ξύλινα ράφια φιλοξενούν νόμιμα τους νυχτερινούς τους κατοίκους, τις νυχτερίδες που κρύβονται όλη την ημέρα μέσα στα περίτεχνα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία και όχι μόνο είναι ευπρόσδεκτες, αλλά υπάρχουν και ειδικές διατάξειςπου αφορούν τη φιλοξενία τους στο χώρο.

Φυσικά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, έτσι και οι δυο αυτές βιβλιοθήκες φιλοξενούν τις νυχτερίδες ως «μέθοδο συντήρησης» των παλαιών και σπάνιων βιβλίων που διαθέτουν. Τα καταστροφικά έντομα που αναπτύσσονται στις παλιές βιβλιοθήκες και αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο των ανεκτίμητων τόμων που φυλάσσονται εκεί, αλλά οι νυχτερίδες-φύλακες φροντίζουν για την εξολόθρευσή τους.

Οι νυχτερίδες εξολοθρεύουν κυρίως τον μεγαλύτερο εχθρό-έντομο των βιβλίων το σκαθάρι silverfish ή nicobium castaneum που τρέφεται με χαρτί και κόλλα αλλά και εναποθέτει τα αυγά του στις σελίδες των βιβλίων. Δεύτερη αγαπημένη τροφή των νυχτερίδων είναι τα κουνούπια που μπαίνουν στις βιβλιοθήκες από τους κήπους και τα κοντινά δέντρα.

Φυσικά οι βιβλιοθήκες καθαρίζονται δυο φορές την ημέρα αλλά και τα έπιπλα καλύπτονται με δερμάτινα καλύμματα κάθε βράδυ.

Η βιβλιοθήκη Joanina είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, χρηματοδοτήθηκε από τον βασιλιά João V ως βασιλική βιβλιοθήκη, σε ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, που χτίστηκε το 1290. Οι τρεις όροφοι φιλοξενούν περίπου 57.000 τόμους, ενώ τα δάπεδα είναι κατασκευασμένα από ξύλο τικ και οι εσωτερικοί τοίχοι και οι οροφές είναι επίσης από ξύλο. Ανάμεσα στους ξύλινους τοίχους και τις βιβλιοθήκες από ξύλο βελανιδιάς, η θερμοκρασία και η υγρασία παραμένουν πάντα σε σταθερή θερμοκρασία, ιδανικές για αποθήκευση βιβλίων.

Η Παλατινή Βιβλιοθήκη της Mafra ολοκληρώθηκε το 1755 υπό τον βασιλιά João V από τον Manuel Caetano de Sousa. Η βιβλιοθήκη είναι διακοσμημένη σε στυλ ύστερου μπαρόκ, ή ροκοκό. Διαθέτει δύο ορόφους από λευκά, τριανταφυλλί  και γκρίζα μαρμάρινα πλακάκια με περίτεχνα ξύλινα μπαλκόνια στους τελευταίους ορόφους.

Πηγή: elculture.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz