Connect with us

Άρθρα

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι;

Published

on

Το Σύνταγμά μας, ο ιερότερος καταστατικός χάρτης με τον οποίο έχουμε αποφασίσει να οργανώσουμε την πολιτική, κοινωνική και ιδιωτική μας ζωή, ορίζει ξεκάθαρα πως όλοι οι Έλληνες πολίτες είμαστε ίσοι. Διανύοντας ωστόσο την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δυστυχώς αναρωτιόμαστε ακόμα «είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όμως όλοι ίσοι;». Τα ζητήματα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης είναι  για τους απλούς πολίτες άμεσα συνδεόμενα: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η κοινωνική γαλήνη και η κοινωνική συνοχή αν δεν διασφαλίζεται η κοινωνική δικαιοσύνη; Κι αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας … Δεν περιμέναμε βέβαια την πανδημία και τον αναγκαστικό εγκλεισμό για να μιλήσουμε για τα δικαιώματα των γονέων και οικογενειών με παιδιά ΑΜΕΑ. Απλώς, η πανδημία  έκανε τα προβλήματά τους εντονότερα, πιεστικότερα και πιο ορατά για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

Αυτό προσπάθησε να αναδείξει  η εκπομπή «my radio, my art» του ραδιοφωνικού σταθμού My Radio 89,6 στο διήμερο αφιέρωμά της στα ζητήματα που απασχόλησαν τους γονείς με παιδιά με αναπηρία. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής μίλησε ο πρόεδρος του «Φάσματος», Σωματείου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό και Asperger, κ. Βαγγέλης Καρατζάς ο  οποίος έθεσε μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα της ειδικής αγωγής, τονίζοντας πώς τα παιδιά λόγω της απομάκρυνσης από το συγκεκριμένο καθημερινό τους πρόγραμμα αγωγής και θεραπειών παρουσίασαν σε πολλές περιπτώσεις παλινδρόμηση, ακυρώνοντας σχεδόν όλες τις προόδους που με δυσκολία είχαν  επιτύχει προ πανδημίας. Τόνισε επίσης την υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίσει περισσότερο την Ειδική Αγωγή, αίτημα που διατυπώνεται όλο και από περισσότερους πολίτες ευαισθητοποιημένους στα ζητήματα αναπηριών. Στο πρώτο μέρος επίσης μίλησε η κ. Μαρία Κασαμπαλάκου, συγγραφέας και πρόεδρος της «Αγίας Σκέπης», Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες. Η κ. Κασαμπαλάκου , συγγραφέας των βιβλίων «Αγαπώντας τον Αυτισμό» εξομολογήσεις μιας μητέρας και του εγκεκριμένου από το αρμόδιο Υπουργείο για την Ειδική Αγωγή «Αυγερινός» των εκδόσεων «Θύρα», μίλησε με συγκίνηση και ευαισθησία αλλά και μαχητικότητα  ως μητέρα παιδιού με αυτισμό τονίζοντας πώς αισθάνεται αόρατη για την πολιτεία, για τα καθημερινά προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ιδιαίτερα στην περίοδο της καραντίνας.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής μίλησε η  dr. Αδαμαντία Ψαλλιδάκου, διευθύντρια στο Ειδικό Σχολείο Αυτιστικών Παιδιών του Πειραιά η οποία απάντησε στο ερώτημα «τι κλήθηκε να κάνει ως διευθύντρια σχολείου ειδικής αγωγής»και  επισήμανε πως απαιτείται απεριόριστη αγάπη για να μπορεί κανείς να είναι δάσκαλος στην ειδική αγωγή. Αναφέρθηκε παράλληλα στο πώς το σχολείο που διευθύνει διαχειρίστηκε την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου. Μας μίλησε επίσης για το βίντεο: «εξ ‘ αποστάσεως μαζί» που ετοίμασαν γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου της καθώς και την ταινία «Όλα καλά» μια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με Αυτισμό Πειραιά.

Δείτε το βίντεο «εξ ‘ αποστάσεως μαζί» 

Δείτε την ταινία «Όλα καλά»

Η κ. Ελένη Ζερβού, μια δραστήρια γυναίκα της Κορινθίας και μητέρα η ίδια ενός παιδιού με ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και Υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του  «Φάσματος» και αντιπρόεδρος του  Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού σχολείου Κορίνθου και παράλληλα Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας που μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης δομών φιλοξενίας όπως ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ ή Κέντρα διημέρευσης για μικρότερα ή ενήλικα άτομα και κυρίως για τις Στέγες διαβίωσης που απαντούν στο ερώτημα τι θα κάνουν τα παιδιά με αναπηρίες όταν οι γονείς τους δεν μπορούν πια να τα φροντίσουν, ζήτημα καυτό για όσους γονείς έχουν παιδιά με αναπηρία.

Τέλος, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μίλησε η συγγραφέας  του αγαπημένου βιβλίου «Μοίρνα, το κόκκινο, γλυκό κρασί της μοίρας» των εκδόσεων «Λιβάνη», μητέρα και η ίδια ενός ιδιαιτέρου παιδιού κ. Κατερίνα Κουτουκάκη – Μιχελάκη.

Δείτε σχετικό βίντεο παρουσίασης του βιβλίου

Η γνωστή συγγραφέας χαρακτήρισε «μαχητές της ζωής» τους γονείς των παιδιών με ιδιαίτερες ανάγκες που στέκονται με εντιμότητα, ενσυναίσθηση και σεβασμό απέναντι στους πολλούς, τεράστιους, οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους περιορισμούς τους οποίους αντιμετωπίζουν. Μίλησε επίσης για τη σημασία της Τέχνης για το συγγραφέα που ζει με το πρόβλημα της αναπηρίας και για το πώς η τέχνη της συγγραφής λειτουργεί ως φάρμακο και θεραπεία για την ίδια δίνοντας μάλιστα τη δική της απάντηση για το νόημα της Τέχνης.

Δείτε την σχετική συνέντευξη στην Γιώτα Μπάγκα στην εκπομπή της “My Radio My Art”

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μας έδειξαν με την αδάμαστη αισιοδοξία, τη μαχητικότητα, την ενσυναίσθηση, την επιμονή, την αγάπη στα παιδιά τους, στην προσήλωση στον αγώνα τους για τη  βελτίωση της ζωής των παιδιών τους, την  πίστη σε ό, τι κάνουν πως πρέπει ως κοινωνία να στραφούμε περισσότερο στον Άνθρωπο, στο κάθε άνθρωπο και περισσότερο σ΄αυτούς που έχουν ανάγκη: στα παιδιά και ειδικά σ΄αυτά με αναπηρίες, στους ηλικιωμένους και ειδικά σ’ αυτούς με αναπηρίες στους ευάλωτους… Ας κοιτάξουμε την μεγαλύτερη εικόνα, ας μην μηρυκάζουμε τα προβλήματά μας, ας είμαστε περισσότερο ευγνώμονες για όσα έχουμε κι ας σταθούμε με αλληλεγγύη, εντιμότητα και ειλικρίνεια δίπλα σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ίσως έτσι και ό,τι συμβαίνει γύρω μας να μπει σε μια διαφορετική διάσταση…

Της Γιώτας Μπάγκα

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz