Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Όλα όσα είπε ο Νίκος Σταυρέλης χτες στην ορκωμοσία – Ομιλία με δεσμεύσεις και ειδήσεις

Published

on

Ξεκίνησε με ένα χιουμοριστικό στιγμιότυπο, συνέχισε περιγράφοντας την διαχρονική σχέση του με την αυτοδιοίκηση, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του, συμφώνησε με κάποια από όσα είπαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, έδωσε ειδήσεις. Ο λόγος του νέου δημάρχου Κορινθίων Νίκου Σταυρέλη τα είχε όλα και κυρίως είχε την ελπίδα ότι η πορεία στον δήμο Κορινθίων μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη.

Ξεκίνησε λέγοντας πως ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είναι πια δήμαρχος: “Με τον Βασίλη (σ.σ. τον κ. Νανόπουλο) δεν είμαστε αντίπαλοι είμαστε φίλοι. Όταν μπήκα λοιπόν και είδα την καρέκλα που έγραφε “ΔΗΜΑΡΧΟΣ” στράφηκα προς τον Βασίλη και του είπα: εσύ κάθεσαι εδώ. όχι εσύ κάθεσαι μου απάντησε…“.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών τονίζοντας πως “οι εκλογές τελείωσαν, δεν κοιτάμε πίσω, δώσαμε έναν ωραίο και πολιτισμένο αγώνα. Ο κορινθιακός λαός μας τίμησε με το μεγαλύτερο ποσοστό που κέρδισε ποτέ δήμαρχος. Η ευθύνη μας είναι πλέον μεγάλη…” και συνέχισε: “Όλοι έχουν ελπίδες απο εμάς. Έχει δίκιο ο κ. Νανόπουλος που λέει ότι δεν μπορούμε να αποτύχουμε. Αλλά ολοι μαζί πρέπει να πετύχουμε…”.

 

Ο νέος δήμαρχος έκανε αναφορά στην αυτοδιοικητική του σταδιοδρομία: “Είμαι γνήσιος αυτοδιοικητικός, είμαι 40 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, αν συμπεριλάβουμε και την θητεία μου ως εργαζόμενος στον δήμο Λουτρακίου επί θητείας του Γιάννη Γιωτάκη και του Παύλου Παύλου, αλλά και με τον Γιώργο Γκιωνη τότε ως δημοτικό σύμβουλοΚι όταν τελειώσει η νέα θητεία θα έχω 27 χρόνια στην αυτοδιοίκηση από όλες τις θέσεις: πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τις ικανότητές μου και ως δημοτική αρχή…“.

Σημείωσε ακόμα με έμφαση πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι έτοιμοι: “δεν θέλουμε πίστωση χρόνου ούτε μία ημέραΓνωρίζουμε τα πάντα και θέλουμε να πάμε τον δήμο μας μπροστά σε συνεργασία με την κυβέρνηση, την νέα περιφερειακή αρχή, τους συλλόγους και τους φορείς του δήμου μας, όλοι μαζί θα πάμε πόλη και δήμο μπροστά. Από εσάς ζητώ να αγαπήσετε την πόλη μας, που για μένα είναι η ιστορικότερη πόλη της Ελλάδας…”.

Στην συνέχεια ο κ. Σταυρέλης έκανε την ανακοίνωση των προγραμματικών του δεσμεύσεων κάποιες απο τις οποίες έχουν ακουστεί, αλλά κάποιες είναι ρηξικέλευθες. Όπως για παράδειγμα ότι ο δήμος θα πάψει να είναι όμηρος των εργολάβων, καθώς πλέον δεν θα δίδονται παρατάσεις για τα έργα: “Στέλνω ένα μήνυμα στους εργολάβους: με δημοτική αρχή Σταυρέλη δεν θα υπάρχουν παρατάσεις. Δεν θα τυρρανιέται ο δήμος από τους εργολάβους“. Κατέθεσε ακόμα μία απόφαση που δίνει χτύπημα στην γραφειοκρατία και εξοικονομεί πόρους και χρόνο: “Εργολαβίες, προμήθειες και αναθέσεις θα γίνονται για δύο χρόνια και όχι για έναν…”.

Στην συνέχεια επανέλαβε το χρονολόγιο των πρώτων αποφάσεων και συνεδριάσεων, αλλά και ότι θα υπάρχει μηνιαίο πρόγραμμα προκαθορισμένων επισκέψεών του στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων, στην ιστορική έδρα του δήμου (Αρχαία Κόρινθος), αλλά και στον Συνοικισμό. Επίσης, επανέλαβε πως ο ίδιος δεν θα αναλάβει καμία άλλη θέση εκτός από την θέση του δημάρχου και θα αποκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες.

Υπογράμμισε ακόμα την δέσμευσή του ότι θα γίνουν όλα όσα εξήγγειλε προεκλογικά: “Είπε ο Αλέξανδρος (σ.σ. ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Πολιτική Διέξοδος, κ. Γκουργιώτης)” ότι υποσχεθήκαμε πολλά. Αλλά ό,τι είπαμε, θα το κάνουμε πράξη. Είναι όλα κοστολογημένα, σταχυολογημένα και με χρονοδιάγραμμα. Δεν θα είμαι ικανοποιημένος με απορροφητικότητα 25 και 30%, θέλω να τα κάνουμε όλα. Δεν παραλάβαμε καμένη γη. Και χρήματα υπάρχουν και διαδικασίες υπάρχουν, απλώς πρέπει να πάμε πιο γρήγορα“.

Κάπου εκεί έδωσε την είδηση πως για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου αναπληρωτής δημάρχου θα είναι γυναίκα και παρά το γεγονός πως δεν είπε σε ποια αναφερόταν είναι μάλλον σαφές ότι για την θέση προορίζεται η πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος, Γεωργία Στριμμενοπούλου.

Θα δημιουργηθεί αντιδημαρχία “Εξυπηρέτησης του Πολίτη”, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να είναι επιφορτισμένος να παρεμβαίνει δραστικά στην πολυνομία και την γραφειοκρατία, δίνοντας γρήγορα λύσεις στα προβλήματα των δημοτών.

Στις πρώτες αποφάσεις των συνεδριάσεων του Ιανουαρίου θα είναι και η μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για την κατάληψη των δημοτικών χώρων, των τελών ύδρευσης κατά 20% μεσοσταθμικά, κατά 50% τα τέλη νεκροταφείου.

Ωστόσο, παράδεχτηκε πως θα έχουμε αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (υπενθυμίζοντας πως δεν είχε δηλώσει προεκλογικά για μείωση αυτών των τελών): “Θα πω όμως και αλήθειες. έρχονται κουστούμια στους δήμους, αλλά εμένα με ενδιαφέρει ο δήμος Κορινθίων, τα οποία πρέπει να πληρωθούν, γιατί τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά. Περίπου 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνουμε στην ΤΕΡΝΑ. Εξαντλήθηκε το αποθεματικό που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. 1,3 εκατ. ευρώ είναι τα χρήματα που θα μας παρακρατήσουν από τους ΚΑΠ (σ.σ. Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) για το 2022, 2023 και 2024. Θα το λουστούμε εμείς. Όπως ένα μεγάλο ποσό θα πάει στην διαχείριση για τα ογκώδη. Αυτό είναι ένα θέμα που θα αργήσουμε να το λύσουμε, αλλά θα το λύσουμε.
Ακόμα θα πληρώσουμε ένα μεγάλο ποσόν και για τον οδοφωτισμό. Ωστόσο, όπως είχα δεσμευτεί, θα κάνω επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης…”.

Ο κ. Σταυρέλης συνέχισε κάνοντας αναφορά στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που θα κάνει η διοίκησή του: “Μέχρι τον Μάιο 13 αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί θα είναι στον αέραΘα αποφασίζουν οι ειδικοί, όχι ο Σταυρέλης“, είπε ο νέος δήμαρχος, που έκλεισε με αναφορές σε συγκεκριμένα έργα όπως η δημοτική αγορά και το Μουσείο Μικρασιατικής Στέγης (μέσα στον Φεβρουάριο οι αποφάσεις), την μαρίνα (τον Μάιο με παραχώρηση σε ιδιώτη).

Σε ό,τι αφορά τέλος τις υποδομές ο Νίκος Σταυρέλης δεσμεύτηκε πως μέχρι το καλοκαίρι Αγγελόκαστρο και Στεφάνι θα έχουν νερό: “μέσα στο πεντάμηνο θα γίνει δικτυο από τον Αγιάννη στο Αγγελόκαστρο”.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz