Connect with us

Ζωή

Χριστούγεννα στον κόσμο με λαμπρότητα, αλλά και στη σκιά των πολέμων – Φωτογραφίες

Published

on

 

Με πολλά χρώματα και ζωντάνια γιορτάστηκαν ανά τον κόσμο και τα φετινά Χριστούγεννα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν, ενώ σειρά παίρνουν πλέον τα ιδιαίτερα έθιμα κάθε χώρας.

Στα εγχώρια, για ακόμη μια φορά τηρήθηκε το αγαπημένο έθιμο της “Νύχτας των Ευχών”, όπου μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν στην πλατεία Κοτζιά, σε μια βραδιά γεμάτη φως, ευχές και χαμόγελα, με τον ουρανό να γεμίζει με εκατοντάδες φαναράκια.

Πρόκειται για έναν θεσμό που καθιερώθηκε τα τελευταία 4 χρόνια στη χώρα μας, ενώ τηρείται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως την Τσεχία, τη Βηθλεέμ, αλλά και το Βατικανό.

Η Νύχτα των Ευχών στην πλατεία Κοτζιά EUROKINISSI

 

 

Χριστούγεννα στο Βατικανό AP PHOTO Gregorio Borgia

Μακριά από το καθιερωμένο… χειμωνιάτικο σκηνικό των Χριστουγέννων η Αυστραλία. Πολίτες κατέκλεισαν τις παραλίες, όπου με τα μαγιό τους, αλλά και τα κόκκινα σκουφάκια, γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

“Καλοκαιρινά” Χριστούγεννα στην Αυστραλία AP PHOTO Rick Rycroft

Στο Πακιστάν σπεύδουν στη μεταμεσονύκτια χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Με παραδοσιακά ενδύματα και ύμνους, οι πιστοί γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού.

Χριστούγεννα στο Πακιστάν AP PHOTO Fareed Khan

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων στη Βηθλεέμ ωστόσο, φέτος δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτές προηγούμενων χρόνων. Φέτος η Βηθλεέμ ήταν άδεια από προσκυνητές, ενώ ακυρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εορτασμών των Χριστουγέννων, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπροστά στη βασιλική της Γεννήσεως, φέτος δεν στήθηκε φάτνη: η Μαρία και ο Ιωσήφ αναπαριστώνται με γκρίζα αγάλματα, ανάμεσα σε συντρίμμια, πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

Άνθρωποι ανάβουν κεριά δίπλα σε μια φάτνη προς τιμήν των θυμάτων στη Γάζα, δίπλα στην εκκλησία της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ.

Άνθρωποι ανάβουν κεριά δίπλα σε μια φάτνη προς τιμήν των θυμάτων στη Γάζα, δίπλα στην εκκλησία της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ. AP

Όσοι πιστοί βρέθηκαν στις εκκλησίες, προσευχήθηκαν για να τερματιστούν άμεσα οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι.

 

“Μαύρα” Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ AP PHOTO Nasser Nasser

 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας, οι Ουκρανοί ορθόδοξοι συμμετείχαν στις θρησκευτικές λειτουργίες από χθες βράδυ καθώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα την 25η Δεκεμβρίου, την ίδια ημερομηνία με τον δυτικό κόσμο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σε ένδειξη ότι αψηφούν τη Μόσχα.

Χριστούγεννα στην Ουκρανία AP PHOTO Evgeniy Maloletka

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας που οι ορθόδοξοι πιστοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε συγχρονισμό με τους καθολικούς, όπως επίσης και με τους ορθόδοξους στη Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, την 25η Δεκεμβρίου και όχι την 7η Ιανουαρίου όπως συνηθιζόταν έως τώρα. Η ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία ακολουθεί για τις θρησκευτικές γιορτές το παλαιό ιουλιανό ημερολόγιο.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz