Connect with us

Ελλάδα

Φωτιά στην Κορινθία: Αυτοψία Χαρδαλιά – Πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Published

on

Έχουμε διάφορα μέτωπα, τα έχουμε μαζέψει, όμως το ανάγλυφο δεν βοηθάει, ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως όλες οι επίγειες δυνάμεις, μαζί με τα εναέρια μέσα βρίσκονται εκεί και επιχειρούν.

Από το σημείο που έκανε αυτοψία για τη μάχη των πυροσβεστών με το πύρινο μέτωπο που κατακαίει από προχθές δασικές εκτάσεις στην Κορινθία και την Αττική, μίλησε στο LIVE NEWS ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη συγκεκριμένη περιοχή, «νομίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά» είπε και τόνισε πως το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση.

«Όμως δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να δίνουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες.

Μάχη με τις φλόγες
Δύσκολη προμηνύεται η μάχη με τις φλόγες στη Δυτική Αττική παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία κυβέρνησης και Πυροσβεστικής ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει αναζωπύρωση στο Καλκάνι που βρίσκεται στην περιοχή των Γερανείων Όρων, στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου, με την Πυροσβεστική να δίνει εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Επίσης, προληπτική εκκένωση έγινε στον οικισμό Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα, καθώς υπήρξε αναζωπύρωση κοντά στα σπίτια της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι απομακρύνονται με ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, στον οικισμό Πευκενέα υπάρχουν πολλά σημεία με εστίες φωτιάς, καθώς και στα Σπαρτά αρχίζουν να ξαναπαίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν από αέρος και χερσαία για να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.
Διάσπαρτες εστίες

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επικεντρώνονται κυρίως σε δύο μέτωπα, αυτό στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος και στο Χάνι Δερβενίου.

Όσον αφορά τους ανέμους, πνέουν με ένταση περίπου 4 – 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση.

Στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυροσβέστες. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται πως η φωτιά έκαψε δεκάδες σπίτια, κυρίως εξοχικές κατοικίες. Επίσης, στάχτη έχουν γίνει περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους και προστατευόμενων περιοχών Natura στα Γεράνεια Όρη.

Τι δείχνουν οι έρευνες
Για τη φωτιά τον λόγο έχει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, καύση ξερόκλαδων μέσα σε ελαιώνα στον Σχίνο Λουτρακίου φέρεται να είναι η αιτία έναρξης της πρώτης μεγάλης φωτιάς για την φετινή αντιπυρική περιόδου.

Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς έχει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα και εξετάζει ως βασικό ύποπτο έναν 90χρονο άνδρα.

Ερευνάται εάν ήταν εκείνος που αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα από ελαιόδεντρα και υλικά που ευνοούν την εύφλεξη, σε μία ημέρα που οι άνεμοι ήταν ισχυροί και ο κίνδυνος να γιγαντωθεί μια φωτιά ήταν τεράστιος.

Το πρώτο φως αποκάλυψε την καταστροφή
Το πρώτο φως της ημέρας παρουσιάζει κρανίου τόπο. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, περιουσίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σχεδόν ολοσχερώς κατέστρεψε η μεγάλη φωτιά ένα γνωστό οινοποιείο στον Πευκενέα Μεγάρων. Σοκάρουν οι εικόνες από τις καμένες εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Η πυρκαγιά σκέπασε με καπνούς ακόμα και την Αθήνα. Οι εικόνες μαρτυρούν την καταστροφή που συνέβη λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση, τόνισε πως η μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν καν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και χωρίς να υπάρχουν τα ενοικιαζόμενα ελικόπτερα διαθέσιμα.

Την ίδια ώρα, οι πληγέντες περιμένουν την αποκατάσταση των ζημιών. Ανάμεσα σε όσους χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα και η γνωστή τραγουδίστρια Μπέσυ Αργυράκη.

Ο συνολικός απολογισμός θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όμως έχουν καεί πάνω από 50.000 στρέμματα, σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Πηγή:madata.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz