Connect with us

Επικαιρότητα

Φωτιά στην Κορινθία: Αυτές είναι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Published

on

Φωτιά στην Κορινθία: Αυτές είναι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Για το πώς θα βοηθήσει το κράτος τους πυρόπληκτους στην Κορινθία, μίλησε το πρωί του Σαββάτου (22/5) στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Οι αποζημιώσεις ενδεικτικά, όπως είπε, μπορεί να φτάσουν έως 6.000 ευρώ για τις ζημιές στα σπίτια και 8.000 για τις επιχειρήσεις.

«Αυτό που προέχει είναι να τερματιστεί η φωτιά και να ελεγχθούν οι τελευταίες εστίες αναζωπύρωσης. Μετά, θα έχουμε μία πλήρη αποτίμηση. Πάνω από 40.000 στρέμματα έχουν καεί. Είμαστε ήδη σε έναν άτυπο συντονισμό, περιμένοντας να ελέγξουμε πλήρως την πυρκαγιά στο πεδίο, ώστε να είμαστε έτοιμοι αμέσως μετά και να επισκεφθούμε την περιοχή, αλλά και να συνδράμουμε τους πληγέντες» είπε ο κ. Πέτσας.

«Η συνδρομή είναι σε δύο επίπεδα. Πρώτον, σε επίπεδο των προσώπων που έχουν πληγεί, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε για επιχειρήσεις και το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με τη συνδρομή προς τους δήμους, οι οποίοι θα κληθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή εντός των ορίων τους» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Από 600 έως και 8.000 ευρώ οι αποζημιώσεις

«Στο πρώτο επίπεδο, της αποζημίωσης φυσικών και νομικών προσώπων, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι -μεταξύ άλλων- συνδράμει αφενός το υπουργείο Εσωτερικών για τις πρώτες ανάγκες, που είναι οι ανάγκες της κοινωνικής προστασίας -με 600 ευρώ για τις άμεσες δαπάνες και με έως 6.000 ευρώ για τις δαπάνες οικοσκευής, μετά την καταγραφή η οποία γίνεται από τις αρμόδιες τριμελείς επιτροπές των δήμων- και αφετέρου συνδράμει το Υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση σε επιχειρήσεις, η οποία κυμαίνεται από 5.000 έως 8.000 ευρώ, μετά την καταγραφή των ζημιών» ανέφερε.

«Μας ενδιαφέρει το θέμα της πρόληψης»
«Μία βασική τομή που έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να αποσυνδέσουμε την πολιτική επιρροή από το επιχειρησιακό πεδίο. Και στο επιχειρησιακό πεδίο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει την πλήρη ευθύνη και, επομένως, περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, μετά τις ενέργειες της Πυροσβεστικής και την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. Δεν θα ήθελα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να υπεισέρθω στο ζήτημα των ευθυνών», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα ελέγξουμε καλύτερα το θέμα της πρόληψης, αλλά και της κατάσβεσης. Στο θέμα της πρόληψης -όπως ξέρετε- έχουμε διάφορες δράσεις σε εξέλιξη. Θα αναφερθώ σε δύο μόνο από αυτές: στην προμήθεια, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, πτητικών μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών και κυρίως στην πρόληψη στο επίπεδο της χρήσης νέων τεχνολογιών. Για να αναφερθώ, λοιπόν πιο ειδικά, στο δικό μου χαρτοφυλάκιο, στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χρηματοδοτούμε «έξυπνες» δράσεις και για την πυροπροστασία, όπως τοποθέτηση αισθητήρων, καμερών, σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τα κέντρα ελέγχου των δασών μας, αλλά και άλλες δράσεις που έχουν να κάνουν με την έγκαιρη χρηματοδότηση για την αντιπυρική περίοδο, όπως κάναμε φέτος -για παράδειγμα- με 17 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στους δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας».

«Ήταν λογικό να υπάρξουν κάποια προβλήματα»
«Συμφωνώ ότι το βασικό είναι να μην υπάρξει καταπάτηση των εκτάσεων που έχουν καεί. Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να ολοκληρωθεί, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, η διαδικασία με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Ήταν λογικό να υπάρξουν κάποια προβλήματα, όταν επί πολλές δεκαετίες δεν είχε γίνει κάτι. Εκτιμώ, όμως, ότι με τις τελευταίες παρατάσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να έχουμε σωστή αποτύπωση, θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, ώστε να μην μπαίνει καν στο μυαλό κάποιου ότι θα μπορούσε να καταπατήσει την οποιαδήποτε έκταση και μετά να τη νομιμοποιήσει» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

 

Πηγή:madata.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz