Connect with us

Επικαιρότητα

Φωτιά στην Εύβοια: Εικόνες θλίψης – Ο ουρανός «κόκκινος», οι φλόγες παντού

Published

on

Φωτιά στην Εύβοια

Η κατάσταση στη βορειοκεντρική Εύβοια είναι πραγματικά εφιαλτική, αφού η μεγάλη φωτιά επιμένει και προελαύνει για πέμπτη μέρα, έχοντας κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου.

Η μάχη με το πύρινο μέτωπο δείχνει να είναι άνιση: Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού και κινείται τόσο προς το βορά όσο και προς το νότο και πλέον βασικός στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωσή της προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων. Αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Πού ηχεί συναγερμός στην Εύβοια

Το μέτωπο που φοβίζει περισσότερο είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από το Σπαθάρι μέχρι κάτω από τη Λίμνη. Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι που σπρώχνουν τις φλόγες προς το Καντήλι και τα Κατούνια.

Εκεί επιχείρησε νωρίτερα το Beriev και υπήρξαν εναέριες δυνάμεις, οι οποίες δεν επαρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά. Από Σπαθάρι έως Κανδήλι οι ρίψεις που έχουν γίνει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου ήταν λίγες και το μέτωπο παραμένει ενεργό.

Γι’ αυτό το λόγο, τα ξημερώματα Σαββάτου, 07.08.2021, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός έκανε δραματική έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος και από εδάφους γράφοντας χαρακτηριστικά στα social media ότι αν δεν ελεγχθεί η φωτιά, μπορεί να φτάσει παντού.

Αν η πυρκαγιά περάσει από το Καντήλι, θα συναντήσει νέο πευκοδάσος, δηλαδή πρόσφορο έδαφος για να επεκταθεί περαιτέρω προς το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Μια διαρκής μάχη…

Ήδη στο Σπαθάρι οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με κατοίκους για να σώσουν ό,τι σώζεται, ενώ νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στις Ροβιές το μεσημέρι του Σαββάτου και το απόγευμα η φωτιά επισκέφθηκε ξανά το Σπαθάρι και το Μετόχι.

Το φως της μέρας ήδη χάθηκε και οι τελευταίες ρίψεις από αέρος ίσως ανακουφίσουν την κατάσταση. Είναι δεδομένο όμως πως ακόμη ένα βράδυ προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο στην περιοχή.

«Περισσότεροι από 300 κάτοικοι στην Βόρεια Εύβοια δεν έχουν που να μείνουν, καθώς καταστράφηκε ολοκληρωτικά το μοναδικό τους σπίτι και μένουν τώρα σε ξενοδοχεία», όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για αυτούς που έχουν δεύτερο σπίτι ή το σπίτι έπαθε μικρές ή μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για σπίτια που κατέρρευσαν».

Εκκενώσεις χωριών

«Αν βρίσκεστε στις Μηλιές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία! Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» ανέφερε το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα το 112.

Λίγο αργότερα στάλθηκε και δεύτερο SMS που ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους Γαλατσάδες ή Καματριάδες Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία! Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ακολούθως στάλθηκε και τρίτο, με το ίδιο μήνυμα αυτή τη φορά για τους κατοίκους των περιοχών Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά.

 

Πηγή:newsit.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz