Connect with us

Επικαιρότητα

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Αστραπιαία παραδόθηκε στις φλόγες – Φόβοι για αγνοούμενους

Published

on

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Αστραπιαία παραδόθηκε στις φλόγες – Φόβοι για αγνοούμενους

 

Μνήμες Norman Atlantic «ξύπνησε» η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής (18.02.2022) στο πλοίο Euroferry Olympia, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα για το Μπρίντεζι της Ιταλίας. Ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέρκυρας, το επιβατηγό – οχηματαγωγό τυλίχθηκε στις φλόγες και γρήγορα καιγόταν απ’ άκρη σ’ άκρη. Και ενώ αρχικά δεν υπήρχαν αναφορές για αγνοούμενους, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται 11 άνθρωποι.

Στο πλοίο βρίσκονταν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και βάσει της κατάστασης που είχε καταθέσει στο λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας. Δηλαδή, 290 άνθρωποι. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά όταν ξέσπασε η φωτιά τα ξημερώματα, στο πλοίο ήταν 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα, 288 στο σύνολο. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν φόβοι για 11 αγνοούμενους, αλλά όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, η καταμέτρηση και ταυτοποίηση θα γίνει όταν, περίπου στις 11:00 θα φτάσουν οι διασωθέντες στην Κέρκυρα.

 

Μαρτυρίες επιβατών αναφέρουν πως ανάμεσα στους 290 επιβαίνοντες ήταν και οικογένειες με παιδιά και πως όλοι ανέβηκαν στις σωστικές λέμβους και εγκατέλειψαν το οχηματαγωγό, που κάηκε ολοσχερώς μέσα σε 15 λεπτά!

Ένας άνθρωπος μεταφέρθηκε άμεσα στην Κέρκυρα καθώς είχε αναπνευστικά προβλήματα. Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει πως η φωτιά στο πλοίο ξέσπασε από το γκαράζ, στις 04:25, ίσως από νταλίκα μέσα στην οποία κοιμόταν ο οδηγός και είχε αφήσει ανοιχτή τη θέρμανση.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σε 15 λεπτά

Συνταρακτική είναι η μαρτυρία του κ. Νάσου, επιβάτη του πλοίου που έπιασε φωτιά ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέρκυρας. Μέσα από πλοίο που τον είχε παραλάβει από τις σωστικές λέμβους, ο άνδρας περιέγραψε με δραματικό τρόπο την επιχείρηση διάσωσης, λέγοντας πως όλα έγιναν άμεσα και χωρίς πανικό και πως η φωτιά χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά για να επεκταθεί σε όλο το πλοίο!

Όλα ξεκίνησαν στις 04:25 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν το πλήρωμα του Euroferry Olympia άρχισε να ξυπνά τους επιβάτες και να τους φωνάζει να βγουν στο κατάστρωμα καθώς είχε ξεσπάσει φωτιά στο γκαράζ του πλοίου. Η επιχείρηση εκκένωσης, είπε ο επιβάτης στον ΣΚΑΙ, διήρκεσε μια ώρα, έγινε χωρίς πανικό και όλοι μπήκαν στις σωσίβιες λέμβους, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.

«Μας είπαν να βγουμε στο ανοιχτό κατάστρωμα και να φορέσουμε σωσίβια» είπε ο κ. Νάσος, περιγράφοντας πως παρόλο που τα μέλη του πληρώματος ήταν οι περισσότεροι ήταν Ιταλοί και ίσως να υπήρχε δυσκολία επικοινωνίας, όλα κύλησαν ομαλά. Ανάμεσα στους επιβάτες, είπε, υπήρχαν και οικογένειες με παιδιά.

Μέσα σε 15 λεπτά, η φωτιά είχε φτάσει στο κατάστρωμα είπε ο επιβάτης.

Επιβάτες και πλήρωμα, πρόσθεσε, μπήκαν σε δυο σωστικές λέμβους.

Στο πλοίο, επίσης, βρίσκονταν 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.

Στην επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με το Λιμενικό, συμμετέχουν: τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού , δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Τόνισε ότι στην περιοχή σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

Τους επιβαίνοντες στο πλοίο παρέλαβαν παραπλέοντα σκάφη για να τους μεταφέρουν στην Κέρκυρα.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο με τη στιγμή που ο καπετάνιος εκπέμπει SOS

 

Στο λιμάνι της Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών, καθώς τους αναμένει κλιμάκιο ιατρών, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο κορονοϊού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων προκειμένου να φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες και τη φιλοξενία τους στην Κέρκυρα.

Σημειώνεται πως ο τραυματίας επιβάτης που έφτασε στην Κέρκυρα με σκάφος του λιμενικού σώματος και μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά, «κατά την μεταφορά του από το φλεγόμενο πλοίο στις λέσβους», σύμφωνα με την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.

Πηγή:newsit.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz