Connect with us

Ελλάδα

Φωνάζετε στον σκύλο σας; Πέντε λόγοι που πρέπει να σταματήσετε

Published

on

Κάθε φορά που υψώνετε τη φωνή στο σκύλο σας, να ξέρετε ότι αυτή η συμπεριφορά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία, αλλά και κλονίζει τη σχέση σας μαζί του.

Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη δεν κερδίζονται με τη δυνατή φωνή.

Επίσης, το ότι ένας σκύλος δεν ακούει αυτό που του λέτε, δεν οφείλεται στο ότι είναι… κουφός, ώστε να πρέπει να υψώσετε τη φωνή σας.

«Ένας σκύλος ακούει πολύ καλύτερα από έναν άνθρωπο. Ακούει, μάλιστα, συχνότητες που εμείς δεν μπορούμε να πιάσουμε.

Όταν «μιλάμε» σε έναν σκύλο με δυνατή φωνή, το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να τον ενοχλούμε.

Ο σεβασμός ενός ζώου προκύπτει από τον τρόπο που δουλεύουμε μαζί του, από τον τρόπο που το καθοδηγούμε, και από το πόσο συνεπείς είμαστε στη διδασκαλία μας.

Δεν χρειάζεται να φωνάζουμε σε έναν σκύλο για να κερδίσουμε τον σεβασμό του. Καταφέρνουμε, μάλιστα, το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς στη σκυλίσια κοινωνία ένας αρχηγός που φωνάζει και χάνει την ψυχραιμία του, πολύ απλά. δεν είναι αρχηγός!», εξηγεί η συμπεριφοριστής και εκπαιδεύτρια σκύλων, Λήδα Δαουτοπούλου.

Κάθε σκύλος έχει τον δικό του χαρακτήρα και είναι ξεχωριστός. Επομένως, δεν έχουν όλοι την ίδια αντίδραση όταν ο κηδεμόνας τους… πατάει τις φωνές.

«Ο χαρακτήρας που έχει ο σκύλος μας, θα τον κάνει να αντιδράσει ανάλογα. Άλλος σκύλος θα κατεβάσει τα αυτάκια του και θα αποσυρθεί ήσυχα στο σπιτάκι του, ενώ άλλος μπορεί να σας… φωνάξει πίσω!», τονίζει η κυρία Δαουτοπούλου.

Γιατί δεν πρέπει να φωνάζουμε στο σκύλο μας

Η δυνατή φωνή στον σκύλο δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα, «φωνάζοντας σε έναν σκύλο του προκαλούμε στρες και θλίψη.

Ακόμη και αν η φωνή μας λειτουργήσει προσωρινά, και ο σκύλος σταματήσει αυτό που κάνει, είναι πολύ πιθανό, πολύ σύντομα, να το επαναλάβει.

Συνήθως, μάλιστα, η συνεχής επιβολή μέσω της δυνατής φωνής έχει πολύ κακά αποτελέσματα, και μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδεις διαταραχές και ένα ντόμινο προβληματικών συμπεριφορών, όπως υπερβολικό γάβγισμα, φοβίες, καταστροφή αντικειμένων, επιθετικότητα, ή και συμπεριφορές που αφορούν το ίδιο το ζώο, όπως το να γλύφει εμμονικά τις πατούσες του, να χάνει τρίχωμα, να ξύνεται συνεχώς, κ.λπ.

Να θυμάστε ότι τα σκυλάκια μας συχνά ανέχονται άσχημες συμπεριφορές από εμάς, απλά επειδή μας αγαπούν», διευκρινίζει η συμπεριφοριστής και εκπαιδεύτρια σκύλων.

Δυνατή φωνή; Και ποιο το αποτέλεσμα;

Πριν φωνάξετε στον σκύλο σας, λοιπόν, αναλογιστείτε τις συνέπειες της πράξης σας.

«Κάθε φορά που σκέφτεστε να φωνάξετε στον σκύλο σας, να θυμάστε ότι:

1. Ο σκύλος σας δεν μαθαίνει κάτι από τη φωνή σας. Δεν καταλαβαίνει  γιατί του φωνάζετε, απλά αντιδρά στην επιθετική σας στάση. Δεν διορθώνεται το πρόβλημα συμπεριφοράς του, και θα το ξανακάνει.

2. Ο σκύλος σας θα αρχίσει να σας φοβάται.

Όπως εσείς, έτσι και ο σκύλος σας δεν θέλει να «κάνει παρέα» με ένα φωνακλά που τον τρομάζει. Ο δεσμός σας θα αποδυναμωθεί και τα προβλήματα θα μεγαλώσουν, καθώς θα σταματήσει να σας «ακούει».

3. Ένας σκύλος αντιδρά διαφορετικά σε κάποιον που έχει χάσει την ψυχραιμία του. Τον κάνει επιφυλακτικό και ανασφαλή απέναντί του.

4. Μπορεί να γίνει πονηρός! Σαν ένα μικρό παιδί, που ξέρει ότι θα το μαλώσουν, ένας σκύλος, προκειμένου να αποφύγει τον θυμό σας, θα κάνει πράγματα πίσω από την πλάτη σας.

5. Και αν όλα αυτά δεν σας φτάνουν, να θυμάστε ότι, φωνάζοντας στον σκύλο σας, κάνετε κακό στην υγεία του. Όχι μεταφορικά. Κυριολεκτικά.

Οι παλμοί του ανεβαίνουν, στρεσάρεται, μπορεί να χάσει την όρεξή του, να αρχίσει να έχει προβλήματα με την τουαλέτα του, και πολλά άλλα.

Το να χάνουμε την ψυχραιμία μας είναι ανθρώπινο. Ακόμη και ο σκύλος μας καταλαβαίνει μία κακή μέρα μας, ή μία στενοχώρια που μπορεί να μας κάνει να αντιδράσουμε άσχημα κάποια στιγμή.

Όταν, όμως, η επικοινωνία μας μαζί του βασίζεται σε αυτό το μοτίβο, τότε αρχίζουν τα προβλήματα», επισημαίνει η κυρία Δαουτοπούλου και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

«Προσπαθήστε να αφήνετε τα «μπαγκάζια» της ημέρας έξω από το σπίτι.

Όταν φέρνουμε ένταση στο σπίτι, δημιουργούμε ένταση, και στα ζώα, και στους ανθρώπους.

Αν ο σκύλος σας, κάθε φορά που περνάτε την πόρτα της εισόδου, παίρνει κύματα άγχους και αρνητικής ενέργειας, θα αρχίσει να συνδυάζει την επιστροφή σας στο σπίτι με νευρικότητα.

Η νευρικότητα φέρνει συμπεριφορικά προβλήματα.

Προσπαθήστε να μην τον μαλώνετε και να μη φωνάζετε.

Κάντε μία χάρη στον εαυτό σας, στους αγαπημένους σας και στον σκύλο σας, και πάρτε μία βαθιά ανάσα πριν μπείτε στο σπίτι και κατά την παραμονή σας σε αυτό.

Άλλωστε, μία ουρά που κουνιέται είναι το καλύτερο αγχολυτικό του κόσμου. Εκμεταλλευτείτε το!

Και ένα τιπ: Όταν φεύγετε από το σπίτι, δεν χρειάζεται να αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή. Ένας σκύλος δεν παρηγορείται από έναν συνεχόμενο ήχο τέτοιας συχνότητας.

Πιο πολύ ενοχλείται, και δεν μπορεί να ηρεμήσει.

Αν επιθυμείτε να του αφήνετε κάποια «παρέα», προτιμήστε μία ήρεμη, μελωδική κλασική μουσική.

Η δυνατή μουσική τύπου ροκ, μέταλ, κ.λπ. προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στα ζώα. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, είτε είστε σπίτι, είτε απουσιάζετε».

 

Πηγή:madata.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz