Connect with us

Ελλάδα

Φρεγάτες: Αίτημα στις ΗΠΑ για επίσημη προσφορά – Ο «άσσος στο μανίκι» για τις MMSC

Published

on

Εστάλη το LOR από το υπουργείο Άμυνας – Έτοιμοι οι Αμερικανοί για την πρόταση – «πακέτο» που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού – Ποιες είναι οι MMSC και γιατί η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι «δεν θα μπορέσουμε να αρνηθούμε την πρότασή τους».

Με σταθερά και μεθοδικά βήματα προχωρά το υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και φυσικά το ΓΕΝ, το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών.

Οι «μνηστήρες», έχουν ήδη καταθέσει τις επίσημες προτάσεις τους, με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη να εξετάζει λεπτομερώς όλα τα υποψήφια πλοία.
Όπως έχουμε αναφέρει και αναλύσει στο Newsbomb.gr, όλοι οι υποψήφιοι έχουν να προτείνουν εξαιρετικά πλοία, σε δελεαστικές τιμές και με κορυφαίο εξοπλισμό. Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή των νέων ελληνικών φρεγατών, με τις προτάσεις να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα, οι «μνηστήρες» φέρονται να έχουν απαντήσεις και για την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, και για τη ναυπήγηση των νέων πλοίων στην Ελλάδα, αλλά και για την ενδιάμεση λύση.

Από το περασμένο Σάββατο το Newsbomb.gr είχε ενημερώσει με αναλυτικό ρεπορτάζ πως κάποιες χώρες έχουν «πάρει κεφάλι» στην κούρσα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως Γάλλοι, Αμερικανοί, Γερμανοί και Ολλανδοί έχουν τα πιο ελκυστικά πακέτα.

Η είδηση από το ελληνικό «Πεντάγωνο» ήρθε λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβεί στο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), το οποίο έχει αγκυροβολήσει στο ναύσταθμο της Σούδας, στην Κρήτη. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση την επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το περίφημο LOR (Letter of Request) για την λήψη προσφοράς σχετικά με το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών.

Το LOR (Letter Of Request) που έστειλε η Αθήνα περιγράφει το ελληνικό ενδιαφέρον για την φρεγάτα MMSC, ενώ θα ζητείται από τις ΗΠΑ να προτείνουν από την πλευρά τους πλοίο ενδιάμεσης λύσης, έχοντας φυσικά στα χέρια τους και το επίσημο αίτημα για τα καταδρομικά Arleigh Burke.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά πως το συγκεκριμένο έγγραφο είναι μη δεσμευτικό και το ζητούν απαραιτήτως οι Αμερικανοί προκειμένου να έχουν εγγράφως το ελληνικό ενδιαφέρον για το πλοίο τους, διαφορετικά δεν ξεκινούν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Οι MMSC είναι η εξέλιξη των LCS, έχουν εκτόπισμα 4.000 τόνους και πλήρωμα 110 – 130 ατόμων. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε μήκος, έχουν ικανά όπλα με προοπτική αναβάθμισης και συνεργάζονται άψογα με τα ελικόπτερα Romeo. Επίσης, είναι συμβατή και με τα υπόλοιπα πλοία του Στόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οπλισμό, εκπαίδευση και συντήρηση. Με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ (σ.σ. αν τελικά προχωρήσει η συνεργασία με τους Αμερικανούς), το Πολεμικό Ναυτικό θα επιτύχει ομοιοτυπία συστημάτων και οικονομία κλίμακος σε προσωπικό, ενώ θα διευκολυνθεί σημαντικά και υποστήριξη.

Μετά την παραλαβή του LOR, οι Αμερικανοί καλούνται να απαντήσουν για το αν μπορεί η φρεγάτα τους να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Δεν μιλούμε φυσικά μόνο για τον οπλισμό και τα λοιπά χαρακτηριστικά του πλοίου, αλλά για το σύνολο των ελληνικών απαιτήσεων, που υπενθυμίζουμε πως περιλαμβάνουν εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ («Ύδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», «Σαλαμίς»), ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα, πλοίο ενδιάμεσης λύσης και φυσικά τον οπλισμό και τα συστήματα που απαιτεί το ΓΕΝ.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έχει διαμηνύσει ότι η αμερικανική πρόταση θα είναι τέτοια που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η κορυφαία αμερικανική εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων, η Lockheed Martin, έχει πρόταση – πακέτο που απαντά στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για υπερσύγχρονα πλοία, με οπλισμό και συστήματα που ζητά ο Στόλος μας, εκσυγχρονισμό των 4 ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ, ναυπήγηση στην Ελλάδα και τουλάχιστον ένα «δώρο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί φέρονται να είναι θετικοί στο να εντάξουν τη χώρα μας στο πρόγραμμα κατασκευής των νέων και τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικών πλοίων FFGX, παρέχοντας τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας και ουσιαστικά ζωή στα ελληνικά ναυπηγεία για πολλά χρόνια, μιας και η Ελλάδα δεν θα κατασκευάζει μόνο τα δικά της πλοία, αλλά και τμήματα των FFGX που έχουν παραγγελθεί από άλλες χώρες.Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται αυτό που τονίζουμε εδώ και καιρό από το Newsbomb.gr, ότι «όποιος πάρει το πρόγραμμα των φρεγατών θα πάρει και τα ναυπηγεί».

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο, οι Αμερικανοί, για να κερδίσουν τις αναμφισβήτητα ελκυστικές προτάσεις των Ευρωπαίων, να πρότειναν στην Ελλάδα την απόκτηση τουλάχιστον μίας φρεγάτας κατευθυνομένων βλημάτων FFGX, γεγονός που θα της έδινε σαφέστατη υπεροχή έναντι της Τουρκίας, ενώ πάντα «παίζει» το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να βάζουν στο τραπέζι την πλήρη αναβάθμιση, με δικά τους προφανώς έξοδα, του ναυστάθμου της Σούδας.

Θα πρέπει να τονίσουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Το LOR, το έγγραφο που στέλνετε στους Αμερικανούς, είναι διερευνητικό και μόνο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία με τις ΗΠΑ και φυσικά δεν έχει αποκλειστεί κανένας άλλος από τους υπόλοιπους μνηστήρες. Το βέβαιο είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια συμφωνία Government to Government, η οποία είναι ασφαλής, η διαδικασία απόκτησης γρήγορη και επίσης διασφαλίζει τόσο την αρχική προμήθεια όσο και την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη.Τόσο η πρόταση των Γάλλων για τις πανίσχυρες Belh@rra, όσο και η πρόταση των Ολλαδών για τις εξαιρετικών δυνατοτήτων Sigma 11515HN, όπως επίσης και των Γερμανών οι Α200, είναι πάντα στο παιχνίδι και μάλιστα πρωταγωνιστούν.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz