Connect with us

Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Στον «πάγο» για ένα χρόνο τα τεκμήρια διαβίωσης – Ποιους αφορά

Published

on

2021: «Πάγο» για ένα έτος στα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία εξετάζει να βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει από τα τεκμήρια διαβίωσης τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν φέτος στην Εφορία οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Η προσωρινή απενεργοποίηση των τεκμηρίων για κινητά και ακίνητα εξετάζεται να είναι στοχευμένη και να αφορά τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, τους επαγγελματίες αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους που καταγράφουν σημαντική πτώση στον τζίρο τους.

Από τη ρύθμιση θα εξαιρούνται οι φορολογούμενοι των οποίων τα εισοδήματα δεν έχουν πληγεί από την κρίση (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι καθώς και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας).

Στόχος της κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει σταδιακά στην κατάργηση των τεκμηρίων αλλά ο κορονοϊός έβαλε «φρένο» στα κυβερνητικά σχέδια.

Το μέτρο κρίνεται επιβεβλημένο καθώς στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης κινδυνεύουν να πέσουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν μεγάλες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης ή δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και να πληρώσουν μετά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης, την Άνοιξη, έξτρα φόρο.

Ποιους «καίνε» τα τεκμήρια
Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συγκρίνεται το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, το οποίο δηλώνει κάθε φορολογούμενος, όχι με το ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίζεται μόνο από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο προκύπτει από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος ώστε να επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που κατέβαλε κάθε φορολογούμενος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να αποπληρώσει δόσεις από στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Έτσι, το συνολικό ποσό τεκμαρτού εισοδήματος συγκρίνεται με το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα κάθε φορολογούμενου, ώστε να βρεθεί η βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό αθροιστικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (ελάχιστο τεκμήριο των 2.500 ή των 3.000 ευρώ, τεκμήριο για κατοικία, ΙΧ, κ.λπ.) αλλά και όλα τα ποσά των δαπανών εξόφλησης δανείων και πιστωτικών καρτών.

Το αποτέλεσμα είναι οι φορολογούμενοι αυτοί να καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα υψηλά ποσά φόρων.

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της:

-μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

– από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

– από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν είτε τούς έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για το προσωρινό «πάγωμα» των τεκμηρίων αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz