Connect with us

Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το TAXISnet – Τι ισχύει για το Ε9

Published

on

Λίγο μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN αποκάλυψε πως οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα. Παράλληλα υπογράμμισε πως θα είναι σε 8 δόσεις με την καταληκτική ημερομηνία τον Αύγουστο, απλώς σε εκείνη την χρονική περίοδο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν δύο δόσεις. Θα υπάρχει έκπτωση 3% για όσους τις υποβάλλουν μέχρι τέλος Ιουλίου. Όσοι υποβάλλουν τέλη Αυγούστου δεν θα έχουν έκπτωση.

Το οικονομικό επιτελείο θα «κλειδώσει» εντός της εβδομάδας τις οριστικές αποφάσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια, τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις δόσεις και τις εκπτώσεις.

Στην ΑΑΔΕ περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για το πλέγμα των παρεμβάσεων στη φορολογία των εισοδημάτων του 2020 προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αλλαγές στα φορολογικά έντυπα και να εκδώσει τις αποφάσεις με τις οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για την υποβολή τους.

Τι ισχύει για το Ε9

Ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έχει προθεσμία να την υποβάλλει μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα δικαιώματα που έχουν επέλθει επί αυτού.

Έτσι, εάν υπόχρεος είχε προχωρήσει στην αγορά ακινήτου εντός του 2021 θα πρέπει, στη σχετική εφαρμογή του Taxis, να επιλέξει το έτος 2022 και να υποβάλει τη δήλωση Ε9 έως τις 31 Μαΐου 2022.

Η γνωστή φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις δηλώσεις Ε9.

Όπως επισημαίνει η κυρία Μακριδάκη, «αν θέλετε να αλλάξετε τα χαρακτηριστικά των ακινήτων σας στο Ε9 θα πρέπει να ακολουθήσετε με μεγάλη προσοχή τα παρακάτω βήματα:

1. Πηγαίνω στο έτος που θέλω να υποβάλλω τη μεταβολή του Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγω δημιουργία δήλωσης Ε9 ώστε να μπορέσω να κάνω τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

2. Μπορώ να εισάγω ή μεταβάλλω ή διαγράψω ακίνητο των πινάκων 1 όπου είναι τα κτίσματα και τα οικόπεδα και 2 όπου είναι τα γήπεδα.

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) , μπορείτε να κάνετε και γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου, επιλέξτε νομό, δημοτικό διαμέρισμα και δρόμους οικοδομικού τετραγώνου.

4. Μπορείτε να τροποποιήστε περιγραφικά στοιχεία ακινήτου.

5. Στην οριστική υποβολή του Ε9 πρέπει να γραφεί ο αριθμός παροχής ρεύματος των κτισμάτων.

6. Ανάλογα με την αιτία μεταβολής, εισαγωγή, ή διαγραφή ακινήτου, πρέπει να συμπληρώσετε τα αντίστοιχα πεδία, αιτιολόγησης της μεταβολής (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου)

7. Στην οριστική υποβολή, ίσως ζητηθούν τυχόν παραλείψεις.

8. Κάθε ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί δίχως να οριστικοποιηθεί ταυτόχρονα.

9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές κάντε έλεγχο μέσω της προεπισκόπησης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και ανάλογα την περίπτωση συνεχίστε με μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.aade.gr/polites/akinita/dilosi-e9-enfia

Οι ακριβής οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν :

Δήλωση Ε9 / ΕΝΦΙΑ

Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης

Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.

Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013) στο τρέχον έτος.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz