Ελλάδα
Φανουρόπιτα: τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία!
Πλησιάζει η μέρα του Αγίου Φανουρίου, όπου παραδοσιακά συνηθίζουμε να φτιάχνουμε φανουρόπιτες, γι’ αυτό κι εμείς σας δίνουμε όλα τα χρήσιμα tips που χρειάζεστε για να το τολμήσετε ακόμη και οι πρωτάρηδες.
Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Φανουρίου και το έθιμο θέλει να φτιάχνονται πίτες προς τιμήν του, οι φανουρόπιτες, που διαβάζονται και μοιράζονται στην εκκλησία την παραμονή της γιορτής το απόγευμα, στον εσπερινό ή ανήμερα το πρωί μετά την εορταστική λειτουργία. Πολλοί τη φτιάχνουν για να τους «φανερωθεί» κάποιο χαμένο αντικείμενο ή πρόσωπο, ή ό,τι άλλο έχουν ανάγκη να ζητήσουν από τον Άγιο. Είναι όμως και εκείνοι που τη φτιάχνουν ανεξαρτήτως γιορτής και εποχής, γιατί είναι πολύ νόστιμη και ελαφριά, αφού φτιάχνεται με λάδι και χυμό πορτοκαλιού και όχι αυγά και βούτυρο.
Σε όποια κατηγορία κι ανήκετε, είτε την φτιάχνετε κάθε χρόνο, είτε δεν την έχετε ξαναφτιάξει ποτέ, εμείς σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε φέτος να φτιάξετε μία, γιατί είναι μια εύκολη και πολύ νόστιμη πίτα, που μοιάζει με αρωματικό, ανάλαφρο κέικ. Επειδή όμως δεν είναι κλασικό κέικ με αυγά, χρειάζεται να είμαστε λίγο προσεχτικοί με την εκτέλεσή της, γι’ αυτό κι εμείς μιλήσαμε με τη Γεωργία Κοφινά, που είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας-ερευνήτρια γαστρονομίας και έχει εντρυφήσει στα παραδοσιακά εδέσματα.
Οι χρήσιμες συμβουλές της:
– Επειδή πρόκειται για παραδοσιακό έδεσμα δεν ψήνεται η φανουρόπιτα σε φόρμα κέικ, ούτε αναποδογυρίζεται. Μοιράζεται ή σερβίρεται κατευθείαν από το ταψί.
– Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπορέλαιο με ένα ελαφρύ ελαιόλαδο για να είναι πιο κοντά στην αυθεντική παραδοσιακή φανουρόπιτα. Ή να βάλετε 50% σπορέλαιο και 50% ελαιόλαδο.
– Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ για το ανακάτεμα, προσθέτετε το αλεύρι τμηματικά και ανακατεύετε μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στο υγρό μείγμα. Το υπερβολικό ανακάτεμα έχει το αποτέλεσμα να γίνει το γλυκό σκληρό ή να τρίβεται εύκολα.
– Ψήνετε καλύτερα στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου, με αντιστάσεις αντί με αέρα για να ψηθεί ομοιόμορφα ο πάτος και να μην πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια.
– Αν χρησιμοποιήσετε σταφίδες, πριν τις βάλετε στο μείγμα να τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Αυτό αποτρέπει τις σταφίδες από το να κολλάνε μεταξύ τους και έτσι μοιράζονται ομοιόμορφα
στο μείγμα.
Καλή επιτυχία!
olivemagazine.gr
-
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ10 ώρες ago
Φωτιά στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Μουστάκας στην Κόρινθο: Κάηκαν αυτοκίνητα
-
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ10 ώρες ago
Συναγερμός στα Εξαμίλια: Ρομά χτύπησαν και έκλεψαν 81χρονο-Εσπευσμένα στο Νοσοκομείο
-
Κοινωνία3 ώρες ago
Οικογενειακή τραγωδία στη Πάτρα
-
Υγεία24 ώρες ago
Κίνα: Αποκαλύφθηκε η αλήθεια για την προέλευση του Covid και το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας
-
Αυτοδιοίκηση11 ώρες ago
Νανόπουλος: “Σταυρέλης και Πνοή Δημιουργίας διέλυσαν την ΔΕΥΑΚ”
-
Κοινωνία24 ώρες ago
Βεντέτα 10 ετών πίσω από την επίθεση στον κτηνοτρόφο που τον πυροβόλησαν και του έκοψαν τη γλώσσα
-
Ελλάδα9 ώρες ago
Αγκαλιές και φιλιά on camera μεταξύ Κούγια και Λύτρα: “Αγοράκι μου”
-
Ελλάδα13 ώρες ago
Εύζωνας ξέσπασε σε κλάματα στην τελευταία υπηρεσία του – «Μας έκανες υπερήφανους»