Connect with us

EDITOR

Τσιόδρας: Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει – Εγω φοράω τη μάσκα 16 έως 18 ώρες την ημέρα

Published

on

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Στο webinar “COVID-19 Vaccines-Moving Forward” του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας αναφορά στον κορονοϊό, τις μεταλλάξεις του, τα εμβόλια, ενώ αναφέρθηκε και στη… σχέση του με τη μάσκα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως “ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει” και πως φοράει μάσκα 16 έως 18 ώρες την ημέρα. “Είναι δύσκολη η μάσκα. Εγώ τη φοράω από 16 έως 18 ώρες τη μέρα. Τη φοράω στο Υπουργείο ή όπου αλλού βρεθώ”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων αναγνώρισε πως τα παρατεταμένα μέτρα έχουν κουράσει τους πολίτες και γι΄αυτό μερικοί δεν συμμορφώνονται, ενώ επέμεινε στην σημασία της μάσκας, τονίζοντας πως εκείνος την φορά 16 με 18 ώρες την ημέρα.

Μεγάλη πρόθεση εμβολιασμού από τους Έλληνες

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε μελέτη πρόθεσης εμβολιασμού στον ελληνικό πληθυσμό, από την οποία φάνηκε ότι το ποσοστό των Ελλήνων που λέει “ναι” στο εμβόλιο, μέσα σε τρεις εβδομάδες από το 65% ανέβηκε στο 72%.

Τόνισε μάλιστα, πως θα απαλλαγούμε από τον ιό, όταν η ανοσία του πληθυσμού φτάσει σε υψηλά επίπεδα μέσω του εμβολιασμού.

“Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται τον εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο κύριος λόγος που αποτρέπει κάποιους να αποδεχθούν το εμβόλιο είναι “αυτός ο φόβος των ανεπιθύμητων ενεργειών”, ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας σύμφωνα με το iatropedia.gr, ενώ πρόσθεσε πως “Ακριβώς την ίδια εικόνα είχαμε δει και το 2009 – 2010 με το εμβόλιο της γρίπης τότε”.

Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι “δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έχουμε τα εμβόλια για να εμβολιαστούμε”, σχολιάζοντας τις παροδικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer / BioNTech μέσα στον Ιανουάριο.

Το εμβόλιο μπορεί να μην καλύπτει κάποιες μεταλλάξεις

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο καθηγητής ανέφερε πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει αποτελεσματικά τις μεταλλάξεις “τα περίφημα viriants” (σ.σ. παραλλαγές) του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν, ωστόσο, μεταλλαγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη επιστημονική συζήτηση, για το εάν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε:

“Ένα είναι σίγουρο. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών”.

Δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα να συμβεί με τον κορονοϊό, το ίδιο που γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης. Δηλαδή να κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο, ώστε να προστατευόμαστε και από τις μεταλλάξεις.

“Ίσως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης, και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πως θα κατασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο”, είπε χαρακτηριστικά. Η επιστήμη διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο”, σημείωσε ο ειδικός.

“Χαρακτηριστικά σας λέω ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάλυση του γονιδιώματος από τη Γουχάν, μέσα σε δύο ημέρες οι επιστήμονες των εταιρειών ήξεραν ακριβώς που θα στοχεύσουν για την παραγωγή εμβολίου, εναντίον της πρωτεϊνης ακίδας και πλέον έχουμε και αναπτύξαμε την τεχνογνωσία ήδη από την εποχή του SARS και του MERS. Υπήρχε η υποδομή για να φτιαχτεί αυτό το εμβόλιο γρήγορα. Και ήμασταν και αρκετά τυχεροί!”, σημείωσε.

Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο πότε και αν θα απαλλαχτούμε από τον κορονοϊό.

“Ο κορονοϊός είναι εδώ για να μείνει. Έτσι φαίνεται και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες στο μέλλον: σχετίζεται με τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο να περιορίσει τη διασπορά, την εποχικότητα και τη διαφορά που φέρνει στη διασπορά του ιού και φυσικά στις επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσεις και τα άτομα. Πότε θα τελειώσει δεν ξέρουμε“.

Πηγή:thetoc.gr

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz