Connect with us

Επικαιρότητα

Τρίκαλα: Κλείστηκαν μέσα στο βυζαντινό φρούριο -Οι υπάλληλοι τους κλείδωσαν και έφυγαν

Published

on

Θέλησαν να επισκεφτούν το ιστορικό φρούριο των Τρικάλων και κατέληξαν εγκλωβισμένοι μέσα στα τείχη του.

Όπως φαίνεται, επισκέπτες στην πόλη των Τρικάλων, αποφάσισαν να δουν από κοντά το βυζαντινό κάστρο (φρούριο) μνημείο από την εποχή της βασιλείας του Ιουστινιανού στην πόλη. Ωστόσο, τους επισκέπτες δεν αντιλήφθηκαν οι εργαζόμενοι στο μνημείο του Δήμου Τρικάλων, που το κλείδωσαν και… έφυγαν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τοπικό κανάλι TV10, που δεν προσδιορίζει τον αριθμό των εγκλωβισμένων επισκεπτών, οι άνθρωποι αναστατώθηκαν. Ευτυχώς, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους που επέστρεψαν στο μνημείο των Τρικάλων και τους… απελευθέρωσαν.

Το ιστορικό φρούριο των των Τρικάλων

Στην ΒΑ πλευρά της πόλης βρίσκεται το κάστρο Τρικάλων (φρούριο), χτισμένο από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ., στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας επισκευάστηκε από τους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό. Το τείχος του περιλαμβάνει πέντε πύργους και πολλές μικρές πολεμίστρες και η δομή του διαιρείται σε τρία διαζώματα.

Στη δυτική πλευρά του πρώτου διαζώματος ανοίγεται η κύρια είσοδος, με ημικυκλικό λίθινο περιθύρωμα. Το εσωτερικό του κοσμείται από μια λιμνούλα με συντριβάνι και γεφυράκι. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί καφέ-εστιατόριο.

Στο δεύτερο διάζωμα υψώνεται ο κεντρικός πύργος του ρολογιού, ύψους 33 μέτρων, σύμβολο της πόλης. Το πρώτο ρολόι τοποθετήθηκε από τους Τούρκους τον 17ο αιώνα μαζί με μια καμπάνα βάρους 650 κιλών. Το 1936 ο Δήμαρχος Τρικάλων, Θεοδοσόπουλος το αντικατέστησε με ένα καινούργιο.

Η απίστευτη θέα του Βυζαντινού φρουρίου στα Τρίκαλα

Γύρω από τα τείχη του κάστρου εκτείνεται το Βαρούσι, η ιστορικότερη συνοικία των Τρικάλων, και μαζί με τα Μανάβικα αποτελούν σήμερα την παλιά πόλη.

Η θέα από το τελευταίο επίπεδό του είναι μοναδική ενώ στο εσωτερικό του λειτουργεί φωτογραφική έκθεση με θέμα την ιστορία της πόλης. Στο ίδιο διάζωμα υπάρχει υπαίθριο θέατρο, στο οποίο κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέλος, στο τρίτο διάζωμα σώζεται ένα καμαροσκέπαστο, μονόχωρο κτίριο που χρησίμευε ως πυριτιδαποθήκη. Εδώ, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, υπήρχε είσοδος σε τούνελ που περνούσε κάτω από το λόφο του Προφήτη Ηλία και κατέληγε στην Καλαμπάκα. Σε περιόδους εχθροπραξιών λειτουργούσε ως έξοδος διαφυγής από το κάστρο.

Γύρω από τα τείχη του κάστρου εκτείνεται το Βαρούσι, η ιστορικότερη συνοικία των Τρικάλων, και μαζί με τα Μανάβικα αποτελούν σήμερα την παλιά πόλη.

Πηγή:iefimerida.gr

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz