Connect with us

Ελλάδα

«Τρέχουν» οι εμβολιασμοί – Από την Πέμπτη τα self test για εκπαιδευτικούς, μαθητές Λυκείου

Published

on

Με γοργούς ρυθμούς τρέχει το πρόγραμμα των εμβολιασμών στη χώρα, που τους επόμενους μήνες μπορεί να επιταχύνει ακόμα περισσότερο ανάλογα με τις ροές εμβολίων που φτάνουν.

Εκτιμάται ότι αυτό το μήνα θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί -σχεδόν όσοι έγιναν από την αρχή μέχρι σήμερα- ενώ το Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα εμβόλια. Βάσει των εκτιμήσεων το Μάιο αναμένονται 2,3 εκατ. δόσεις εμβολίων και τον Ιούνιο 3,1 εκατ. δόσεις. Από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 1,1 εκατομμύριο δόσεις, από την εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 100.000 δόσεις και από την Johnson & Johnson το πλάνο των παραδόσεων των επόμενων τριών μηνών έχει ως εξής: 70.000 περίπου τον Απρίλιο, 300.000 το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Ήδη, ωστόσο, έχει σημειωθεί ένα θετικό αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους συμπολίτες μας 60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν έναν μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο εμβολιασμός, μπορεί να τερματίσει την δοκιμασία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και να φέρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας.

Αναφορικά με τα self test έχει ήδη ξεκινήσει ο εφοδιασμός των φαρμακείων σε όλη τη χώρα και από την Πέμπτη θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές 16 έως 18 ετών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Επικράτεια. Στην συνέχεια θα υπάρξει επέκταση της διάθεσης τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους συμπολίτες μας άνω των 67, που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Σημειώνεται πως τα self test συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται. Χθες Δευτέρα μάλιστα -καθώς άνοιξε το λιανεμπόριο- Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ βρίσκονταν σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πραγματοποιούσαν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τα self test δίνουν σε όλους τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία παρεξήγηση και να μην νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να εφησυχάζει, να χαλαρώνει, να συνωστίζεται. Και προσθέτουν πως θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει τη μάσκα του, να τηρεί τις αποστάσεις, να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz