Connect with us

Επικαιρότητα

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων – Σήμερα οι πρώτες κρίσιμες συσκέψεις

Published

on

Συνεχείς τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να μπει το πλαίσιο αλλά και τα χρονοδιαγράμματα της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στην διάθεση του όλα τα δεδομένα αλλά και τις προτάσεις της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα.

Τα θετικά στοιχεία από την εξάπλωση της νόσου, καθώς ανακοινώθηκαν χθες μόλις 10 νέα κρούσματα, ενισχύουν τα σενάρια που θέλουν η έξοδος από την καραντίνα να γίνεται στις 4 Μαΐου.
Η κυβέρνηση που κέρδισε το στοίχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας απέναντι στην πανδημία, θέλει να κερδίσει ένα ακόμα, αυτό της ομαλής εξόδου από την κρίση με τους λιγότερους κινδύνους. Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βιασύνη και η άρση των μέτρων θα γίνει με ιδιαιτέρως προσεχτικό τρόπο.

Άλλωστε όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί και είναι κάτι το οποίο ακολουθεί πιστά από την αρχή της κρίσης.

“Όλα αυτά σιγά-σιγά θα γίνονται με τη μέγιστη προστασία των ανθρώπων και έτσι όπως το περιγράφει. Πιθανώς να χρησιμοποιηθεί και μια μάσκα στους κλειστούς χώρους, όπως χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι προσεκτική η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων” τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ανησυχία ενός πισωγυρίσματος

Εκείνο που ανησυχεί την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας είναι μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων η οποία μπορεί να επαναφέρει την καραντίνα, να επιβαρύνει ακόμη περεταίρω το ΕΣΥ αλλά και να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στους οικονομικούς δείκτες.

Άλλωστε τα αποτελέσματα του Πάσχα και αν υπήρξε εξάπλωση της νόσου θα διαπιστωθεί μετά από περίπου 15 μέρες καθώς τόσο περίπου είναι το διάστημα της επώασης.

“Τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο και ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει οριστικά. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε, αν χαλαρώσουμε, μπορεί να ανατραπούν” είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης προκειμένου να ελεγχθεί ο συνωστισμός. Το ίδιο διάστημα θα σηκώσουν ρολά σε περιορισμένο αριθμό καφέ και εστιατόρια τα οποία θα χρησιμοποιήσουν τους εξωτερικούς χώρους ενώ θα υπάρχουν και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Λίγο νωρίτερα πιθανότερα στις 27 Απριλίου, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία.

Σταδιακά θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις εργασίες τους οι υπάλληλοι σε υπουργεία αλλά και στις κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου, οι οποίες μέχρι σήμερα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Στα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Κουδούνι μόνο για την Γ΄ λυκείου

Ιδιαιτέρως θολή είναι η κατάσταση στα σχολεία. Το μόνο βέβαιο είναι πως στις 11 Μαΐου το κουδούνι θα χτυπήσει μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να διδαχθούν την ύλη του Μαρτίου και να ετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όσον αφορά τις άλλες τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει μεγάλος προβληματισμός καθώς από την μία δεν υπάρχουν οι χώροι προκειμένου στην κάθε αίθουσα να υπάρχουν 10 με 15 παιδιά, ενώ από την άλλη υπάρχει ο φόβος της μετάδοσης της νόσου στους ηλικιωμένους οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις προσέχουν τα εγγόνια τους.

Τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα

Από τις αρχές του καλοκαιριού, σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα Μουσεία, ενώ έως τα τέλη του Ιουνίου θα ανοίξουν και ορισμένες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Η σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς συνεπάγεται και αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα του 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, είτε αυτό αφορά σε προσθαφαιρέσεις κωδικών, είτε στη σταδιακή κατάργηση του.

Μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και τον Μάιο

Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση επέκτασης και τον Μάιο των μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να είναι κλειστές λόγω Κορονοϊού. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ασφαλιστικές εισφορές ενώ πιθανότατα θα δοθεί παράταση και στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Παράλληλα ετοιμάζονται μέτρα και για την στήριξη του τουρισμού που ήδη έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη τρύπα στα έσοδα του κράτους.

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια.

Λίγο νωρίτερα, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

Πάντως, ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση επέκτασης και τον Μάιο των προστατευτικών μέτρων για την ελληνική οικονομία.

Τήρηση αποστάσεων σε παραλίες, εστιατόρια το σχέδιο για τον τουρισμό

Nα μην κάνουν από τώρα σχέδια για καλοκαιρινές διακοπές καλούν τους πολίτες αξιωματούχοι πολλών χωρών. Στην Ελλάδα, αναζητείται η χρυσή τομή για να κάνουμε διακοπές, χωρίς όμως αυτό να φέρει έξαρση του κορονοϊού.

Πηγή:madata.gr





Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz