Connect with us

Επικαιρότητα

Το Παρίσι θεσμοθετεί την προσωρινή κατάληψη και χρήση εγκαταλελειμμένων χώρων και κτιρίων

Published

on

Η μάχη ενάντια στην εγκατάλειψη των κτιρίων ξεκινά από το Παρίσι. Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου18 «μεγάλες» εταιρείες διαχείρισης ακινήτων συνυπέγραψαν μία συμφωνία έγκρισης της προσωρινής κατάληψης χώρων και κτιρίων, σε αναμονή αναπαλαίωσης και επανάχρησης.

Η συμφωνία αποτελεί το προϊόν της 5ετούς πίεσης ενός σημαντικού αριθμού συλλόγων, συνεταιρισμών και συλλογικοτήτων, η οποία δημιούργησε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ των ιδιοκτητών και των φορέων κατάληψης και εκμετάλλευσης. Το πρώτο «πείραμα» σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε πριν από 5 χρόνια με την κατάληψη ενός εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου στο κέντρο της πόλης από την συλλογικότητα «Plateau», το οποίο μετασχηματίσθηκε στο ουτοπικό χωριό «Le Grands Voisins» που φιλοξενεί ακόμη και σήμερα 140 συλλογικότητες, καλλιτέχνες, εργαστήρια βιοτεχνίας και επιχειρήσεις «start-up».

«Η συμφωνία προσφέρει την ευκαιρία κατάληψης και χρήσης εγκαταλελειμμένων κτιρίων για δραστηριότητες που, διαφορετικά, θα ήταν αδύνατο να φιλοξενηθούν στην πόλη δεδομένων των τιμών της αγοράς», εξηγεί ο διευθυντής ανάπτυξης του «Plateau». «Από την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, έως τη βιοτεχνία και την επείγουσα φιλοξενία, μία πλειάδα διαφορετικών δραστηριοτήτων ενσωματώνονται πλέον σε «κτίρια σε μετάβαση», με επιφάνειες που κυμαίνονται από τα 1.000 τ.μ. έως πολλές εκατοντάδες στρεμμάτων.»

Share this…
Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz