Connect with us

Ελλάδα

Το εντυπωσιακό και… θορυβώδες Πάσχα της Κέρκυρας με τα κανάτια και τους μπότηδες – Από πού προήλθε το έθιμο

Published

on

ΜΠΟΤΗΔΕΣ

Εντυπωσιακό αλλά και.. θορυβώδες είναι το Πάσχα στην Κέρκυρα, με το περίφημο έθιμο των μπότηδων που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο, στις 11 το πρωί, στην Πρώτη Ανάσταση, στην Σπιανάδα, την καρδιά της όμορφης πόλης που κατακλύζεται από κόσμο.

Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δύο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες, τους γεμίζουν με νερό και τους πετούν από τα μπαλκόνια τους, για να ξορκίσουν το κακό. Οι ντόπιοι συστήνουν μάλιστα σε όσους επισκέπτονται το νησί την περίοδο του Πάσχα, να πάρουν μαζί τους και ένα κομματάκι και να το κρατήσουν όλο τον χρόνο, για καλή τύχη.

Το έθιμο Μπότηδες στη Σπιανάδα είναι ένας συνδυασμός Ενετικών Παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων, με μακρά ιστορία, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε, σύμφωνα με τον κεραμοποιό, Κώστα Πανάρετο.

Το εντυπωσιακό και... θορυβώδες Πάσχα της Κέρκυρας με τα κανάτια και τους μπότηδες - Από πού προήλθε το έθιμο

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου, στην αρχή του χρόνου, οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

ΜΠΟΤΗΔΕΣ

Κι εκεί που η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους, παίζοντας χαρμόσυνη μουσική.

Ακόμη, ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα, είναι αυτό της Μαστέλας που αναβιώνει στο εμπορικό κέντρο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι τοποθετούν ένα μισοβάρελο στολισμένο με κορδέλες και μυρτιές και καλούν τους περαστικούς να ρίξουν νομίσματα για το καλό. Στο τέλος της ημέρας, όταν οι καμπάνες της Ανάστασης ηχήσουν, κάποιος πρέπει να βουτήξει μέσα στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.

 

ΜΠΟΤΗΔΕΣ
ΜΠΟΤΗΔΕΣ

Πηγή:thetoc.gr

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz