Connect with us

Επικαιρότητα

#saveziria

Published

on

Τι είπαν αυτοδιοικητικοί και σύλλογοι στη κινητοποίηση για μια Ζήρεια χωρίς ανεμογεννήτριες 

Φωτορεπορτάζ και Βίντεο 

Κάλεσμα σε κοινό μέτωπο δράσης σε όλη την Κορινθία, θεσμικά και κοινωνικά, για μια Ζήρεια “καθαρή” απο ανεμογεννήτριες, ήταν το μήνυμα που στάλθηκε από φορείς, συλλόγους και οργανώσεις, το πρωί της Κυριακής 7 του Ιούνη, στα “ισιώματα”, το οροπέδιο πάνω από το Κεφαλάρι, στους πρόποδες της Μικρής Ζήρειας. 

Είχε προηγηθεί καθαρισμός του μονοπατιού από Κεφαλάρι προς ισιώματα και ανάβαση στη κορυφή της Μικρής Ζήρειας από τον ΕΟΣ Κορίνθου και άλλους ορειβατικούς συλλόγους όπου και ανάρτησαν πανό με το σύνθημα για βουνοκορφές χωρίς αιολικά. 

Ο λόγος που πήραν τα βουνά όλο αυτοί δεν είναι μόνο η φυσιολατρεία, αλλά η γνώση και πεποίθηση ότι η δημιουργία αιολικού πάρκου στη Μικρή Ζήρεια θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα τον τόπο. Πέρα από το περιβαλλοντικό κομμάτι, είναι και το τι θα απογίνει οικονομική δραστηριότητα γύρω από τον τουρισμό που προβληματίζει. 

Ούτε διαβατάρικο πουλί 

“¨Οχι μόνο τουρίστας, ούτε διαβατάρικο πουλί δε θα περνά αν μπουν οι ανεμογεννήτριες” άκουσα το εαυτό μου να συλλογίζεται καθώς περπατούσα με την Όλγα στα “ισιώματα”.

Φωνή λαού οργή θεού

Θέλει λαϊκό ξεσηκωμό μαζί με το θεσμικό κομμάτι ως μοχλός πίεσης για την ακύρωση της συγκεκριμένης τοποθεσίας από την χωροθέτηση των αιολικών, σημειώνουν όσοι μιλούν. Και ζητούν η αντίδραση να ενταθεί και η Κορινθία να κατέβει ενωμένη σε αυτόν τον αγώνα. Όλοι μπορούν να συμβάλουν, αρκεί να δουν το θέμα ειλικρινά.   

 

Φόβοι για ενδεχόμενη πυρκαγιά  

Το βουνό χρειάζεται την προστασία μας, τα συμφέροντα μεγάλα το ίδιο και ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ακούστηκε επίσης στο πηγαδάκι της συζήτησης. 

 

Οικότοπος προτεραιότητας

Το ζητούμενο είναι ότι πρέπει να τεθούν τέτοια κριτήρια στην χωροθέτηση βιομηχανικού τύπου απε που να αποτρέπουν την εγκατάσταση τους σε οικοτόπους όπως η Μικρή Ζήρεια. Και ακόμα παραπέρα, να συνυπολογίζεται και το πόσο αλληλένδετη είναι η οικονομική δραστηριότητα του τόπου με το φυσικό του περιβάλλον. 

 

Τελικά τις θέλουμε τις ΑΠΕ;

Φυσικά και τις θέλουμε, όχι όμως εκεί που θα βλάψουν περισσότερο απ ότι θα ωφελήσουν. Η περίπτωση της Ζήρειας είναι τέτοια και είναι υπόθεση όλων να το δείξουμε.  

Για περισσότερα μπες στο Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας https://www.facebook.com/Ziria.Network/

Ρεπορτάζ: Έφη Ροκανά

 

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz