Connect with us

EDITOR

Τι συμβαίνει με τα Ιαματικά; Κόρινθος – Λουτράκι στα «κάγκελα» – Να έρθει το θέμα στο Περιφερειακό ζητά ο Γ.Πετρίτσης

Published

on

Όλοι θυμούνται την πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου Κορινθίων με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τις ανακοινώσεις περί ενεργειών που θα έδιναν στο δήμο Κορινθίων για χρήση και αξιοποίηση την ιαματική πηγή των Λουτρών Ωραίας Ελένης. Η είδηση είχε προκαλέσει ευφορία αφού η αξιοποίηση της συγκεκριμένης πηγής αποτελεί αίτημα ετών της περιοχής και φυσικά του δήμου.

Είναι όμως έτσι;

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της ΠΝΟΗΣ Νίκος Σταυρέλης επικαλούμενος το νομοσχέδιο του Υπουργού, νομοσχέδιο το οποίο διάβασε ως ανέφερε λέξη προς λέξη, δεν μιλά για παραχώρηση σε κανένα του σημείο ΑΛΛΑ μιλά για δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας στην οποίαν όλες οι πηγές θα περιέλθουν προς διαχείριση.

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος Κορινθίων σημείωσε πως πρόθεση του Υπουργού, όπως αυτή αναφέρθηκε στην συνάντηση, ήταν ακριβώς επειδή η γραφειοκρατική διαδικασία παραχώρησης ήταν δαιδαλώδης (12 και πλέον υπογραφές) να προχωρήσει στην δημιουργία μιας Α.Ε η οποία θα μπορεί έπειτα με μια μόνο υπογραφή να παραχωρήσει την όποια πηγή στον όποιο δήμο.

Ο Σύνδεσμος δήμων ιαματικών πηγών εξέδωσε βέβαια ανακοίνωση όπου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του γα την εξέλιξη σημειώνοντας αλλά και  απόφαση ΔΣ με την οποία απορρίπτει ομόφωνα την δημιουργία της Α.Ε. «Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, αποφάσισε να ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)».Η σύσταση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Ο ΣΔΙΠΕ ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τους Δήμους που έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ακραία αντιαυτοδιοικητική» αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ θέση έλαβε με απόφαση της και η ΚΕΔΕ ζητώντας :

-Την απόσυρση από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις», των άρθρων 7 έως 14, που αφορούν στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος(ΙΠΕ).

Τη συνεργασία, από μηδενική βάση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας.

Εκ Λουτρακίου υπάρχει ήδη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την καταδίκη των συγκεκριμένων άρθρων, μετά την εισαγωγή του από το Γιώργο Γκιώνη στο σώμα!

Νέα παρέμβαση γίνεται σήμερα από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιώργο Πετρίτση . Ο κ.Πετρίτσης κάνει λόγο για αρπαγή και δήμευση, για σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται τόσο στο δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων όσο και στο δήμο Κορινθίων αλλά και για ισχνή αντίδραση εκ της Περιφέρειας. «Και ενώ θα περιμέναμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης τουλάχιστον από την Κορινθία να θέσει το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διαβάζουμε σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι για ένα παρόμοιο ζήτημα που αφορά την διαχείριση και την διανομή νερού ο κ. Νίκας αναφέρει ότι:

« θα πρέπει να υπάρχει μια ΥΠΕΡΤΑΤΗ κρατική αρχή η οποία και θα είναι αποκλειστικά αρμόδια για να διαχειρίζεται τους υδατικούς πόρους προκειμένου να μην επικρατεί ο πολυτεμαχισμός που παρατηρείται σήμερα, όπου κάποιοι που έτυχε να έχουν πηγές στην περιοχή τους σπαταλούν νερό τη στιγμή που άλλοι δίπλα τους το έχουν απόλυτη ανάγκη».

Είναι πραγματικά λυπηρό ένας άνθρωπος που υπηρέτησε 12 χρόνια ως στέλεχος της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και επί τρείς (3) συνεχόμενες θητείες Δήμαρχος Καλαμάτας και σήμερα ως εκλεγμένος Περιφερειάρχης να ζητά από το κράτος να υφαρπάξει τον υδατικό πλούτο μιας περιοχής και ενός Δήμου και να την αφήσει στα χέρια ενός νέου οργανισμού, που ο Θεός να βάλει το χέρι του που θα καταλήξει.

 

Ο Γιώργος Πετρίτσης ζητά το θέμα να εισαχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης την ίδια ώρα που και η Κόρινθος θα το συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz