Connect with us

Υγεία

Τι είναι ο αδενοϊός 41 – Ύποπτος για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Published

on

Οι ειδικοί διεθνώς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά οφείλεται σε έναν κοινό ιό που συνδέεται με σπάνιες περιπτώσεις ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί σε πολύ μικρές ηλικίες. Η πιο πιθανή αιτία αυτή τη στιγμή εστιάζεται στον «Αδενοϊό 41».

Παγκοσμίως, έχουν καταγραφεί 169 κρούσματα και ένας θάνατος. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 114 παιδιά αρρώστησαν και 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο θέμα που έχει ανησυχήσει γονείς και παιδιάτρους και στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό».
Και πρόσθεσε: «Τα ορφανά είναι όταν έχουμε ανεξάρτητα μεταξύ τους, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για εκτεταμένη εξάπλωση που είναι και η κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή τα σπάνια περιστατικά που θα οδηγηθούν στην σπάνια επιπλοκή. Και μάλλον πρόκειται για τον αδενοϊό 41 που ήταν κοινός μέχρι τώρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, εξέφρασε την μεγάλη του ανησυχία:

«Αν είναι αυτός το παθογόνο αίτιο, φαίνεται πως έχει κάνει μετάλλαξη και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα».
Τι γνωρίζουμε για τον αδενοϊό 41
Οι μολύνσεις από τον συγκεκριμένο αδενοϊό, μέχρι τώρα, περνούσαν συνήθως απαρατήρητες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η έξαρση των κρουσμάτων να οφείλεται στα αυστηρά μέτρα της πανδημίας και στα πολύμηνα lockdown, εξαιτίας των οποίων, πολλά παιδιά δεν έχουν εκτεθεί στα κοινά λοιμώδη νοσήματα.

Τι γίνεται με την ηπατίτιδα στην Ελλάδα
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μήνα Γκάγκα είπε σε σημερινές της δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, πως «στην Ελλάδα δεν έχουμε παιδιά με ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας».

Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, είπε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ωστόσο, πως αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή.

«Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας στα παιδιά
Όσον αφορά στα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, ξεκαθαρίζει ότι, το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

Όσο για τα άλλα συμπτώματα αυτά είναι:

Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων
Κνησμός στο σώμα
Πυρετός
Ναυτία
Πόνος στη κοιλιά

 

Πηγή:ourlife.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz