Connect with us

Ελλάδα

Τηλεκπαίδευση: Μικροπροβλήματα τη δεύτερη μέρα – Πολιτική κόντρα για το χθεσινό φιάσκο

Published

on

Μετά το χθεσινό αλαλούμ με την τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια, μαθητές και καθηγητές είδαν την δεύτερη μέρα να εξελίσσεται ομαλότερα δίχως βέβαια να αποφευχθούν προβλήματα.

Για δεύτερη μέρα παρατηρούνται προβλήματα σύνδεσης για πολλούς μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης.

Χθες, ειδικότερα, κατά τη δεύτερη σχολική ώρα η πλατφόρμα Webex «έπεσε», κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην πολιτική.

Όλο το χρονικό

Η πλατφόρμα της Cisco (η Webex) που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας κατέρρευσε μετά από βλάβες στο Λονδίνο και όλη η εκπαιδευτική διαδικασία της χώρας «πάγωσε», με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων, να παρακολουθήσουν μάθημα μόνο την πρώτη ώρα.

Προβλήματα σύνδεσης αντιμετώπισαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν καταχωρήθηκαν απουσίες

Όπως είναι προφανές, το υπουργείο Παιδείας έστειλε οδηγία σε όλα τα σχολεία της χώρας να μην καταχωρηθούν οι απουσίες των μαθητών, καθώς η αρχική εντολή ήταν «όποιος δεν παρακολουθεί, παίρνει απουσία».

Οι περιοχές που παρουσιάστηκε πρόβλημα με το Webex :

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας διευκρινίσεις για τα τεχνικά προβλήματα, αλλά και για τις χθεσινές απουσίες στους μαθητές, που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

«Αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος Webex, από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος.

Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, εδώ και ημέρες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το αν θα αντέξει το δίκτυο.

Στα ύψη η πολιτική κόντρα για το φιάσκο της Webex

Το γεγονός ωστόσο δεν φάνηκε πως εμπόδισε την εγχώρια πολιτική σκηνή να ξεκινήσει αντιπαράθεση.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως η «κυβέρνηση των «αρίστων» και του «επιτελικού κράτους» συνεχίζει να αυτογελοιοποιείται. Μετά τις μάσκες – τεντόπανα στα σχολεία, τώρα αποδεικνύουν την ανικανότητά τους και στην αδυναμία τους να οργανώσουν την τηλεκπαίδευση, αφού επί τόσους μήνες δε φρόντισαν να ετοιμάσουν τίποτα άλλο παρά την αυτοπροβολή τους στα αδρώς επιχορηγούμενα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα».

Η ανάρτησή του:

Επίσης, ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της κ. Κεραμέως, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco “κράσαρε” στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο».

Η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πού είναι η αξιοπιστία που παρείχε η σύμβαση με την εταιρεία Cisco; Πού είναι η ίδια η σύμβαση που ουδέποτε ήρθε στη Βουλή, αν και είχε ζητηθεί από όλα τα κόμματα; Από τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο όφειλε να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αντοχές του συστήματος. Οφειλε να έχει αξιοποιήσει υπάρχουσες μελέτες στα συρτάρια των αρμόδιων για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων. Επιτέλους αναζητείται σοβαρότητα, από σοβαροφάνεια έχουμε πλεόνασμα!»

«Το δήθεν ευρωπαϊκό πρόβλημα που αναφέρθηκε είχε αποκατασταθεί σε λίγα λεπτά, αλλά το πρόβλημα παρέμεινε στο ΠΣΔ, το οποίο κατέρρευσε, όπως κατήγγειλαν εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων, αφού ούτε e-mail δεν μπορούσε να σταλεί», ανέφερε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών που πρόσκειται στο ΚΚΕ και προγραμματίζει για σήμερα στις 2 μ.μ. κινητοποίηση στο υπ. Παιδείας.

Από το υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος Webex, από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, διευκρινίζονταν νωρίτερα τα ακόλουθα: «Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος. Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα. Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Παράλληλα, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δήλωνε τη Δευτέρα στo Newsbomb.gr πως το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί την εξέλιξη σημειώνοντας πως «οι επαφές με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο είναι συνεχείς προκειμένου να βρεθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου όλοι οι μαθητές να μπορούν να συνδεθούν».

Η υφυπουργός Παιδείας επίσης ξεκαθάρισε πως τόσο τα σχολεία όσο και οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν πότε και ποιοι μαθητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύνδεσης. Ωστόσο τονίζει πως και τα ίδια τα παιδιά που αδυνατούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα μπορούν να επικοινωνήσουν με τα σχολεία τους με τον πιο πρόσφορο τρόπο προκειμένου να ενημερώσουν για το πρόβλημα και να μην λάβουν απουσία.

ΝΔ: Fake news για την τηλεκπαίδευση

Όπως ανέφερε από πλευράς του χαρακτηριστικά το παρατηρητήριο fake news που εκδίδει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας «από το πρωί διαρρέεται, ούτε λίγο ούτε, πολύ πως για το γεγονός ότι η πλατφόρμα Webex έχει «πέσει» τις τελευταίες ώρες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ευθύνεται η Κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντάς το ως δήθεν «επιτελικό φιάσκο»…

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο διεθνής πάροχος της πλατφόρμας εργάζεται σκληρά για να λύσει το πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες και έχει παράσχει διαβεβαιώσεις για την άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας».

«Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, καθώς και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας λειτουργούν κανονικά και αδιάλειπτα, ενώ το Υπουργείο έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή ότι οι απουσίες στις περιπτώσε

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz