Connect with us

Κόσμος

Τζεφ Μπεκ: Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας με τα 8 Grammy – Τεράστια απώλεια για την παγκόσμια μουσική σκηνή

Published

on

Ο θρυλικός βρετανός κιθαρίστας Τζεφ Μπεκ, ο οποίος έγινε διάσημος τα χρόνια του 1960 με το συγκρότημα της ροκ The Yardbirds, πέθανε στα 78 του χρόνια εξαιτίας μηνιγγίτιδας, ανακοίνωσε η οικογένειά του χθες Τετάρτη το βράδυ.

«Εξ ονόματος της οικογένειας, με βαθιά θλίψη μοιραζόμαστε την είδηση του θανάτου του Τζεφ Μπεκ. Αφού προσβλήθηκε ξαφνικά από βακτηριακή μηνιγγίτιδα, πέθανε ειρηνικά χθες», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του μουσικού.

Γεννημένος τον Ιούνιο του 1944 στο Λονδίνο, ο Τζεφ Μπεκ θεωρείται από τους καλύτερους κιθαρίστες της ροκ, της χαρντ ροκ, των μπλουζ, ακόμη και της τζαζ όλων των εποχών, μαζί με τον Έρικ Κλάπτον και τον Τζίμι Πέιτζ, με τον οποίος έπαιζαν μαζί στο συγκρότημα The Yardbirds.

Ο Βρετανός κιθαρίστας έγινε γνωστός στη δεκαετία του ’60 όταν αντικατέστησε τον Έρικ Κλάπτον στους Yardbirds.

Έφυγε ένα χρόνο αργότερα για να δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα The Jeff Beck Group, με τους Ροντ Στιούαρτ και Ρον Γουντ.

 

Πρωτοπόρος της ηλεκτρικής κιθάρας στο ροκ, ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν το fuzztone και την τεχνική του feedback, ενώ παράλληλα ήταν και από τους πρώτους μουσικούς που καθιέρωσαν να σπάνε όργανά τους κατά τη διάρκεια της σκηνικής τους παρουσίας, κάτι που εμφανίζεται να κάνει με τους Yardbirds στην ταινία του Antonioni Blow-up (1966).

Ήταν επίσης από τους πρώτους μουσικούς του οποίου τα δάχτυλα είχαν ασφαλιστεί για 7 εκατομμύρια λίρες. Υπήρξε οκτώ φορές νικητής του Grammy, κάτοχος του Ivor Novello για την εξαιρετική συμβολή του στη βρετανική μουσική και εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame τόσο ως σόλο καλλιτέχνης όσο και ως μέλος των Yardbirds.

Φημολογείται ότι ο Μπεκ αρνήθηκε να γίνει μέλος των Rolling Stones όταν του έγινε πρόταση μετά την αποχώρηση του Μικ Τέιλορ ενώ και οι Pink Floyd έχουν δηλώσει ότι μετά το θάνατο του Σιντ Μπάρετ σκέφτηκαν να του προτείνουν να γίνει μέλος τους.

Στη δεκαετία του ’80 έκανε σποραδικές εμφανίσεις, κυρίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς, κυκλοφόρησε τα άλμπουμ There And Back (1980), Flash (1985), Jeff Beck’s Guitar Shop (1989) και βασικά περνούσε περισσότερο χρόνο με τα αυτοκίνητα, που ήταν η άλλη μεγάλη του αγάπη.

topontiki.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz