Connect with us

Ελλάδα

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η κηδεία – Στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία, στο Τατόι η ταφή

Published

on

Στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, την προσεχή Δευτέρα θα τελεστεί τελικά η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 82 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του εκλιπόντος. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στην εξόδιο ακολουθία μαζί με τον Ιερώνυμο θα χοροστατήσουν και Συνοδικοί Ιεράρχες.

Με βάση την νεότερη ανακοίνωση της οικογένειας ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η κηδεία - Στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία, στο Τατόι η ταφή

Η ανακοίνωση της οικογένειας

Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου.

Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου, Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων”.

κωνσταντινος

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του τέως βασιλιά είχε επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Σε ανακοινωθέν της ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β’, “η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας”.

Στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε το εξής:

“Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας”.

Για την τελική απόφαση της τέλεσης της εξοδίου ακολουθίας αναμένεται να εκδοθεί και νέα ανακοίνωση από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης.

Ιδιωτικά η τελετή

Νωρίτερα οι τρεις γιοι του, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση, αναφορικά με την τελετή της κηδείας και της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιοι του τέως βασιλιά συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ το θέμα της συζήτησης ήταν ο ναός από τον οποίο θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία, αλλά και το αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και αποφασίστηκε ο Κωνσταντίνος να ταφεί ως ιδιώτης, παρόλο που η οικογένεια είχε ζητήσει να υπάρχει κάποια επισημότητα στην τελετή.

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, κάτι το οποίο ήταν επιθυμία του ίδιου. Η οικογένεια ζήτησε να γίνει χρήση της Μητρόπολης, αίτημα που γίνεται μεν αποδεκτό, απορρίφθηκε όμως η χρήση του παρεκκλησίου για λαϊκό προσκύνημα.

Επιπλέον, θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Συντετριμμένοι οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, ήταν συντετριμμένοι, όπως τους συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός, βγαίνοντας το πρωί της Τρίτης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα αδέλφια, είσημα ντυμένοι, φορώντας κοστούμι και με σκυμμένα τα κεφάλια, αποχώρησαν από την πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου.

ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
ΠΑΥΛΟΣ ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

Τι είχε προηγηθεί

Τις προηγούμενες ημέρες, γνωρίζοντας την κρισιμότητα της υγείας του, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είχε επαφή με την κυβέρνηση, προκειμένου να κοινοποιηθούν τα αιτήματά της σχετικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Συγκεκριμένα, οι δύο γιοι του, Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ, είχαν συναντηθεί και πάλι με τον υπουργό Επικρατείας, και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Από την οικογένεια του τέως βασιλιά είχε ζητηθεί κάποια επισημότητα για την κηδεία, με το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο να επιθυμεί εξαρχής αυτή η τελετή να έχει έναν πιο ιδιωτικό χαρακτήρα.

Από την κυβέρνηση υπήρξε ιδιαίτερος προβληματισμός για τη διαχείρηση της όλης κατάστασης, αφού στην κηδεία αλλά και στην ταφή πρόκειται να παραβρεθούν αρκετοί συγγενείς του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, από την Ισπανία και τη Δανία και εκπρόσωποι βασιλικών οικογενειών.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz