Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Τέλος οι ΔΕΥΑ – Στην ΕΥΔΑΠ εντάσσεται η Κορινθία – Πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Published

on

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, με δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο. Το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για διαβούλευση και με την είσοδο του νέου χρόνου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση και συζήτηση.

Ειδικότερα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση των 126 ΔΕΥΑ με την σημερινή τους μορφή και την ίδρυση 15 νέων φορέων, καθένας από τους οποίους θα καλύπτει πολλούς νομούς.

Ταυτόχρονα, οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επεκτείνουν τη χωρική τους αρμοδιότητα σε όμορες περιφερειακές ενότητες, με την Κορινθία να εντάσσεται στην ΕΥΔΑΠ!  

Όλα αυτά αναιτιολόγητα και εντελώς ξαφνικά παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις προεκλογικά, αλλάζοντας τελείως τον χαρακτήρα και την στρατηγική της πολιτικής για το νερό στην χώρα μας.

Έτσι, με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών, όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα με τις ευλογίες της.

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι:

  1. Οι υφιστάμενες Δ.Ε.Υ.Α. θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τοπικά παραρτήματα του νέου φορέα, αλλά θα χάσουν την νομική τους οντότητα και αυτοτέλεια.
  2. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει με εκπροσώπους της στη διοίκηση του νέου φορέα.
  3. Το χρέος των Δ.Ε.Υ.Α. προς τη ΔΕΗ θα αποπληρωθεί με δάνειο που θα εξυπηρετείται σε δόσεις από τους πόρους της Αυτοδιοίκηση (δηλαδή θα στερηθούν οι Δήμοι πόρων)!
  4. Διασφαλίζονται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας στις Δ.Ε.Υ.Α.
  5. Αφορμή για αυτά ήταν η επισήμανση του Προϊστάμενου της DG Regio για Ελλάδα και Κύπρο, κ. Carsten Rasmussen, ότι οι φορείς διαχείρισης πόσιμου ύδατος στην Ελλάδα είναι πολλοί και πρέπει να μειωθούν για να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη διαχείριση. Βέβαια, δεν υπέδειξε και ούτε είχε αρμοδιότητα να υποδείξει, τον τρόπο μείωσης και αναδιοργάνωσης του τομέα υδάτων.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz