Connect with us

Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας: Απόφαση «βόμβα» από το ΣτΕ – Παραγραφή οφειλών μετά την πενταετία

Published

on

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε με απόφασή του την πάγια θέση της φορολογικής διοίκησης ότι ο χρόνος παραγραφής των τελών κυκλοφορίας είναι 20ετής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (απόφαση 1611/2020 της Επταμελούς σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι «η πενταετής προθεσμία για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρίσταται επαρκής για την άσκηση της εν λόγω εξουσίας της Φορολογικής Αρχής. Περαιτέρω δε και εύλογη».

Η υπ’ αριθ. 1611/2020 απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε με Πρόεδρο την κυρία Σαρπ και Εισηγήτρια την κυρία Λαζαράκη.

Παραγράφονται όλα τα τέλη κυκλοφορίας με τα πρόστιμα και προσαυξήσεις πέραν της πενταετίας

Σύμφωνα με το ΣτΕ ο χρόνος παραγραφής των τελών κυκλοφορίας είναι 5ετής και όχι 20ετής γεγονός που συνεπάγεται την παραγραφή όλων των επιπλέον οφειλών και προστίμων «…η εικοσαετία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά εύλογη, συνάδουσα προς την αρχή της αναλογικότητας, διάρκεια του κατά κανόνα χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων».

«Οι ως άνω διατάξεις ενόψει της αρχής της ασφάλειας δικαίου, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου, έχουν την έννοια ότι βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής αυτών, καθώς και των τυχόν οφειλόμενων προστίμων, δεν μπορεί να χωρίσει μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται (πρβλ. ΣτΕ 2656/2018)», αναφέρεται επίσης.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz