Connect with us

Ζωή

Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας “Όνεια Όρη” – Επανεκκίνηση με δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης

Published

on

Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2008 στα Εξαμίλια, με την ίδρυση και λειτουργία του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας “Η Ανάληψη” κάνει επανεκκίνηση με νέο όνομα και σώμα. Ο σύλλογος που λειτούργησε για δύο χρόνια με δράσεις, εξοπλισμό και υποστήριξη, πλην όμως, σταμάτησε τη λειτουργία του, επανέρχεται μετά από πρωτοβουλία των μελών του και μετονομάζεται σε Σύλλογο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας “Όνεια Όρη”, προχωρώντας ήδη την πρώτη του δράση.  

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα, ο σύλλογος με την υποστήριξη του ΕΟΣ Κορίνθου πραγματοποίησε μία ήπια πεζοπορική εξόρμηση, στους πρόποδες του βουνού απ όπου πήρε και το όνομα του, τα Όνεια Όρη. Σημείο εκκίνησης η θέση Ανάληψη στα Εξαμίλια. Μικροί και μεγάλοι περιπατητές συγκεντρώθηκαν με τον εξοπλισμό τους για μια πρώτη γνωριμία με τα μέλη του συλλόγου και το βουνό. Αρχηγοί της πεζοπορίας, ο Παναγιώτης Νικολόπουλος και η Αγγελική Πετμεζά. 

Εκεί τους περίμενε η Έφη Ροκανά για μια μικρή συνέντευξη με το μέλος του συλλόγου εθελοντών και αντιπρόεδρο του ΕΟΣ Κορίνθου, δικηγόρο, Παναγιώτη Νικολόπουλο. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το τί οδήγησε σε αυτή την επανεκκίνηση. Ο κ. Νικολόπουλος κάνοντας μια μικρή αναδρομή, εξήγησε πως όλα αυτα τα χρόνια έχει καλλιεργηθεί και εδραιωθεί στην συνείδηση των δημοτών, ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προσπάθειες στην κατεύθυνση του εθελοντισμού, της πρόληψης και της οργανωμένης αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα δεν τα συσχετίζει με την κλιματική κρίση, “πάντα έτσι ήταν”, λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει, “αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι, ότι αφού με μαθηματική βεβαιότητα θα έρχονταν κάποια τέτοια φυσικά φαινόμενα, θα έπρεπε να ήμασταν οργανωμένοι, εκπαιδευμένοι, με τα κατάλληλα μέσα, ωστέ να προλαμβάνουμε τις συνέπειες της πυρκαγιάς, των σεισμών, των πλημμυρών και να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων, αλλά και μετά, να εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και γενικότερα να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να αμβλύνουμε τις συνέπειες από τα φαινόμενα αυτά”.   

Για την αλλαγή ονόματος του συλλόγου ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει “Η μετονομασία του συλλόγου σε Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Όνεια Όρη έγινε με ομόφωνη απόφαση ώστε να συμπεριλαμβάνει οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο δημότη που αγαπά τα Όνεια Όρη και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον και ενδιαφέρεται για την προστασία του. Επί του παρόντος η προσπάθεια είναι ανάμεσα σε Εξαμίλια και Ξυλοκέριζα, αλλά με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε όλους”.

Κάπου εδώ εξηγεί ότι υπάρχει σαφής νομοθετική ρύθμιση που προτρέπει τους Δήμους να έχουν σε κάθε δημοτική ενότητα και τοπική κοινότητα μια ομάδα εθελοντών. “Αυτό θα ήταν ευχής έργον! ακόμα και μικρές ομάδες, όλοι μαζί κάνουμε μια μεγάλη ομάδα! Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσαμε να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό εθελοντών να εργάζονται για την αντιμετώπιση και πρόληψη των φαινομένων”.

Στον κόσμο που φοβάται να συμμετέχει, ο κ Νικολόπουλος ενημερώνει πως ο εθελοντής δασοπυρόσβεσης δε σβήνει φωτιές, αλλά συνδράμει με κάθε άλλο τρόπο στην αντιμετώπιση και υποστηρίζει την προσπάθεια. “Πρίν όμως φτασουμε στο να αναπτύξουμε τη δράση μας στο βουνό, πρέπει να το γνωρίσουμε. Στο πλαίσιο αυτό, με τη διαρκή υποστήριξη του ΕΟΣ Κορίνθου πραγματοποιείται μια πρώτη περιήγηση στο Βουνό. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις. Η πιο σημαντική που θα αναλάβει ο σύλλογος προσεχώς είναι η εκπαιδευση με την συνεργασία του πυροσβεστικού σώματος”.

Continue Reading




Δημοφιλέστερα

2741076901 | info@mypressnet.gr


Copyright © 2022.Powered by Mindlabz